Кралица Елизабет II бе положена до принц Филип

08:50, 20 сеп 22 / Свят 25 3017 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Великобритания и светът се простиха с покойната британска кралица Елизабет Втора, предаде Асошиейтед прес.

Кралица Елизабет Втора бе погребана редом до съпруга си, Единбургския херцог, принц Филип, в мемориалния параклис на крал Джордж Шести към параклиса „Сейнт Джордж“ в Уиндзорския замък, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на британското кралско семейство. Церемонията е била в тесен семеен кръг, ръководена от предстоятеля на параклиса „Сейнт Джордж“ Дейвид Конър.

След религиозната служба в Уестминстърското абатство, на която присъстваха президенти, монарси, принцове и премиери, множество хора по улиците на Лондон отдадоха почит към кралицата, която прекара на престола цели 70 години. Тяхната бройка бе около 2000 души, предаде БТА. 

Днешният ден, белязан от церемонии, започна със затварянето на вратите на Уестминстър хол, където се намираше ковчегът с тленните останки на кралицата през последните дни и където стотици хиляди хора имаха възможност да ѝ кажат последно „сбогом“. 

Ковчегът бе транспортиран до Уестминстърското абатство с помощта на оръдеен лафет, след който вървяха гайдари, крал Чарлз Трети и синовете му, принцовете Уилям и Хари. Именно там Елизабет Втора е сключила брак и е била коронясана през 1953 г. Преди службата камбана удари 96 пъти за една минута в чест на кралицата, която почина на 96-годишна възраст. След службата бе запазено двуминутно мълчание, а след това прозвуча националният химн на Обединеното кралство. Траурната служба в Уестминстърското абатство, излъчвана на живо по Би Би Си, беше водена от неговия настоятел Дейвид Хойл. Проповед произнесе Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби.

Ковчегът бе изнесен от абатството и отново бе положен на оръдеен лафет, с който потегли на последна процесия през центъра на Лондон. Крал Чарлз Трети и други високопоставени представители на британския кралски двор вървяха след ковчега, следвани от десетки хиляди хора. При Арката на Уелингтън ковчегът бе прехвърлен на катафалка, за да бъде превозен до Уиндзорския дворец, който се намира извън Лондон. Хиляди хора са се събрали покрай петкилометровия път към двореца, за да отдадат последна почит на кралицата. Кортежът с ковчега на бившия монарх бе съпровождан от британски кралски гвардейци.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от BBC News (@bbcnews)

Уиндзорският дворец се намира на около четиридесет километра от британската столица и беше мястото, където Елизабет Втора прекара по-голямата част от коронавирусната пандемия, припомня Франс прес.

Елизабет Втора почина на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама