ЕК предлага ограничен достъп до европейския бюджет за Унгария

18:50, 18 сеп 22 / Свят 25 1963 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Европейската комисия предложи Съветът на ЕС да приеме решение за ограничаване на достъпа на Унгария до европейския бюджет. Процедурата е свързана с новите правила, които ЕС въведе, за да обвърже бюджетните разходи със състоянието на законността, уточни еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан на пресконференция.

Комисията предлага да бъде спрян достъпът до 65 на сто от бюджета по три програми от политиката на сближаване. Мярката може да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС в срок от един месец. Днешното решение бе прието единодушно от еврокомисарите, уточни Хан.

Големите кавички: „Страните, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации!“

Той отбеляза, че процедурата срещу Будапеща е започнала през април, както и че Унгария е успяла да предприеме някои необходими стъпки, макар и с известно закъснение. Това е първият случай, който се разглежда по новите бюджетни правила, отбеляза еврокомисарят, цитиран от БТА. 

По неговите думи оставащите слабости са свързани с работата по обществените поръчки, предотвратяването на конфликта на интереси, законодателството срещу корупцията.

Унгария отговори на Брюксел 

Унгария обеща да изпълни всички условия на Брюксел, за да не бъдат блокирани милиарди евро по кохезионните фондове, предава Ройтерс.

Министърът на развитието Тибор Наврачич, който отговаря за преговорите с Брюксел, обеща новите законопроекти да бъдат вкарани в парламента до петък и да влязат в сила през ноември. Те предвиждат създаване на независима от правителството антикорупционна работна група.

Предвиждат се и специални процедури за големи злоупотреби с публична собственост. Ще бъде създаден и съдебен контрол, с който може да се образуват дела, дори и прокуратурата и следствието да смятат, че няма основание за това, предаде БНР. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама