Ливан: за да си вземеш парите от банката, трябва да я обереш

19:50, 17 сеп 22 / Свят 25 2260 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Няколко души в Ливан отчаяно се опитаха да ограбят банките в страната, за да се сдобият със собствените си спестявания, предаде Euronews.

Бяха извършени най-малко пет банкови обира. Едно лице е влязло в сградата, въоръжено с ловна пушка, подтикнато от ограниченията върху сумата, която клиентите могат да теглят от банките от 2019 г. насам.

През последните 48 часа бяха ограбени най-малко седем банки.

Един клиент, носещ нещо, което изглеждаше като оръжие, успя да вземе 19 000 долара от собствената си сметка. След обира той дал парите на този съучастник, за когото местната преса твърди, че е собственият му син, преди да се предаде на полицията.

В южната част на столицата на страната Бейрут мъж, въоръжен с макет на пистолет, успява да изтегли 20 000 долара от банка.

Друг мъж, идентифициран като Абед Субра, влязъл въоръжен в банка и поискал достъп до спестяванията си на стойност 300 000 долара. В крайна сметка той напуснал банката след залез-слънце без парите си и властите не го задържали.

Коя е най-нещастната държава в света?

В друга част на Бейрут мъж с ловна пушка поискал депозита си. Мъжът, Джауад Слим, е баща на седем деца и от месеци е безработен.

В отговор Асоциацията на ливанските банки реши да затвори всички клонове от 19 до 21 септември.

Световната банка определи Ливан като една от най-тежките икономически кризи в света. Почти три четвърти от населението на страната е изпаднало в абсолютна бедност. Валутата на страната, ливанската лира, е загубила 95% от стойността си от 2019 г. насам, пише БГНЕС. 

Икономическата криза се влоши от пандемията COVID-19 и експлозията на амониев нитрат в пристанището на Бейрут през 2020 г., която се смята за един от най-тежките неядрени взривове в историята. Взривът с мощност 1,1 килотона, който все още се разследва, причини смъртта на най-малко 218 души и 7000 ранени, а най-малко 300 000 души останаха без дом.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама