Разпродават чаените плантации в Индия

18:45, 17 сеп 22 / Свят 25 2134 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Около половината чаени плантации в окръг Дарджилинг (източния щат Западен Бенгал), един от най-големите центрове за отглеждане и производство на чай в Индия, са обявени за продажба заради спада в търсенето на чай в Европа и Япония, съобщи в. Економик таймс“.

От 35 до 40 чаени плантации ще бъдат продадени заради финансовата криза, породена от липсата на купувачи в Европа и Япония и увеличаването на себестойността на производството на този продукт”, заяви Аншуман Канориa, шеф на Индийската асоциация на износителите на чай (ITEA).

Собствениците на плантации в Дарджилинг са принудени да търсят купувачи за тях заради ниската ликвидност на чая, спада на цената му и по-високите заплати на работниците, уточни той. При създалата се ситуация 55 000 души от постоянно заетите в местните чаени плантации са заплашени от уволнение, добави Аншуман Канориа.

Древните тайни на чая

Правителството на Западен Бенгал е разрешило използването на 15 на сто от обявените за продажба чаени плантации в окръга за създаването на курорти и развитието на чаен туризъм, пише в. Економик таймс”, цитиран от БТА. 

В Дарджилинг в момента има 87 чаени плантации. Преди около 10 години те са произвеждали около 11 милиона килограма чай годишно. През 2021 г. този показател се е понижил до 6,7 милиона килограма.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама