До рая и назад 

17:00, 16 сеп 22 / Култура 25 2844 Шрифт:
Катерина Хапсали Автор: Катерина Хапсали

„Билет до рая“ не е филм, по който критиката ще припадне. Със сигурност доста културтрегери и познавачи дори няма да си признаят публично, че са го гледали. Защото този филм е като пица за заклетия почитател на гурмето, като добра конфекция за шивача на висша мода, като глътка ледена бира за небцето на изтънчен сомелиер: нещо приятно, със сигурност доставящо гузно удоволствие, но твърде лишено от изискани претенции, че да си признаеш колко всъщност ти харесва...

Да, безспорно най-новият хит с Джордж Клуни и Джулия Робъртс влиза в графата „греховни удоволствия“ за мнозинството набедени сноби.

И въпреки това аз твърдя, че „Билет до рая“ е един много, много приятен филм. Без да бъде „голямо кино“. Без претенции за епохалност. Но с един много ценен актив: невероятното актьорско дуо Клуни-Робъртс с цялата им комбинирана харизма и с все по-улегналия им, някак органичен талант. Та тези двамата играят така, както дишат! И тази естественост, шлифована до блясък с десетки роли, е просто заразителна - кара те да потънеш навътре в сантименталната история и хич да не ти се иска да изплуваш после...

Въпреки изтъркания сюжет и цялата предвидимост на действието (разведени родители отиват да „спасяват“ дъщеря си, решена да се омъжи и да прекара живота си на остров Бали, жертвайки потенциалната си кариера на брилянтен адвокат) тук по-важно е просто да се насладиш на „пътешествието“, да се оставиш на романтиката, красивата природа и захаросаните залези...

Вероятно подобни прелести са „кич“, както казва с градски цинизъм героят на Джордж Клуни, но нямаме ли всички нужда от такъв живописен кич понякога, налегнати от непосилната прозаичност на битието? На всичкото отгоре режисьорът Ол Паркър (Mamma mia! Отново заедно) отдавна се е доказал като виртуоз в разказването на сантиментални, напудрени истории, на фона на красиви гледки.

Естествено, щерката все пак ще се омъжи, а нейните родители, съвсем предизвестено, отново ще се съберат. Добрият край оправя всичко, особено когато в бекграунда има море, палми и делфини.

Любопитен детайл е, че датата на премиерата на „Билет до рая“ във Великобритания бе отложена от 16 на 20 септември – точно ден след погребението на Елизабет Втора, като знак на уважение пред Кралицата.      

Чийто билет до отвъдното е вече купен...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама