Държавата отпусна над 10 млн. лв. за справяне с щетите в Карловско

18:27, 15 сеп 22 25 2104 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вече започна разпределянето на средствата за подпомагане на засегнатите от наводнението общини. Това каза на брифинг служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след заседанието на Междуведомствената комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Изпращат още военни, техника и вода в Карловско

МВР разполага с остатък от бюджета 34 милиона лева. Отпускат се малко над 10 милиона лева за покриване на нуждите до края на годината на общините Карлово, Калояново и Марица. Очаква се с приоритет парите да се използват за пострадалите от наводнението домове, за укрепване на речните корита и за реконструкция на мостове, съобщава БНР.

Демерджиев заяви, че общият бюджет за подпомагане е около 80 млн. лева, но само щетите от последното бедствие са 80 милиона лева. Той заяви, че трябва да се засили превенцията, за да се спести голяма част от разходите по възстановяване. 

На въпрос за това, че липсва тежка техника за разчистването, Демерджиев заяви, че данните от областния управител на Пловдив са, че има достатъчно техника на терен, която работи постоянно. По-скоро въпросът е, че наличните хора в различни дни са различни, защото в почивни дни има много доброволци. За техниката - никой не ме е сезирал с такъв проблем, а аз следя процесите много внимателно", заяви вътрешният министър, цитиран от БНТ.

Властите си противоречат има ли незаконна сеч в Карловско

Зам.-министърът на земеделието Валентин Чомбов заяви, че са проверени около 80 сечища в региона, констатирани са известни слабости, но няма незаконна сеч. Съставени са няколко акта за административни нарушения. Служители на държавните горски предприятия подпомагат изнасянето на дървесината, натрупана покрай речните масиви на трите населени места. На определените три места - стадионите и училищния двор е извадена около почти 1000 кубически метра дървесина, която ще бъде по-късно разпределена безвъзмездно на населението.

Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски каза, че щетите по жп инфраструктурата продължават да се отстраняват. Засегнатите участъци са около 3 км. Почистването на наносите продължава. Осигурени са над 3000 кубика инертен материал за улиците в засегнатите места.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама