Китай иска да поеме ролята си на „световна сила“ заедно с Русия

16:09, 15 сеп 22 / Свят 25 2536 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският президент Владимир Путин осъди днес опитите на Запада да създаде „еднополюсен свят“ и приветства „балансираната позиция“ на Пекин по отношение на войната в Украйна по време на разговор с китайския си колега Си Цзинпин в Самарканд, Узбекистан, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Има ли реална опасност от военен сблъсък между Тайван и Китай?

Опитите да се създаде еднополюсен свят в последно време придобиха една изключително грозна форма и са напълно неприемливи“, каза Путин на Си. „Високо оценяваме балансираната позиция на китайските ни приятели по отношение на украинската криза“, добави руският президент на първата си среща със своя китайски колега след началото на войната на 24 февруари.

„Politico“: Владимир Путин – новият васал на Китай

Си увери Путин, че Китай иска да поеме ролята си на „световна сила“ заедно с Русия. Китай възнамерява да работи с Русия, за да поеме отговорността си на световна сила, да играе първостепенна роля и да внесе стабилност и положителна енергия в един свят, обзет от хаос“, отбеляза той.

ЦРУ: Въпросът е не дали, а кога Китай ще нахлуе в Тайван

Путин и Си са в Самарканд за участие в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество - структура в областта на сигурността, алтернативна на доминираните от Запада съюзи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама