Безредици в Хаити

10:30, 15 сеп 22 / Свят 25 2010 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жителите на столицата на Хаити Порт-о-Пренс се укриха по домовете си, докато по улиците на града се чуваше стрелба, бяха поставени блокади и горяха гуми. Масовите протести в Хаити стигнаха до насилие в отговор на кризата в карибската страна, предаде Ройтерс.

Рекордната инфлация и постоянните сблъсъци между враждуващи банди оставиха голяма част от държавата извън ръцете на правителството. Битките между бандите доведоха до смъртта на стотици и разселването на хиляди.

Началото на учебната година беше отложено с един месец до октомври, тъй като родителите се борят да свържат двата края, а ежедневието на безброй хаитяни е прекъснато от привидно безкрайно търсене на гориво. Междувременно разходите за транспорт се повишиха, както и цените на много основни хранителни продукти, пише БНТ.

Видеоклиповете, които се разпространяват в социалните медии, подчертават тежкото положение. На един от тях се вижда как мъж се опитва да кара мотор по блокирана улица, а друг го обсипва с камъни, докато той не се преобръща. Мъжът се изправя на земята, куца и се изправя срещу нападателя си, когато видеото прекъсва.

Друго видео показва десетки хаитяни, които се разбягват по улицата след изстрели. После то преминава към сцени с хора, на които се оказва помощ след видими огнестрелни рани.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама