Фестивалът „Златна роза“ с нова статуетка

11:37, 14 сеп 22 / Култура 25 2200 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Фестивалът „Златна роза“ има нова статуетка по случай своя 40-годишен юбилей, съобщиха от Националния филмов център.

„Златната роза е най-красивата от розите, може би защото не съществува в действителност, но съществува идеята и огромното желание да се достигне до нея, да бъде притежавана. Така тя се превръща и в символ на успеха, на изкачването на върха, измерение на най-красивото“, казва създателката на статуетката Надежда Розева.

„Когато започнах работа по проектите за статуетка, си дадох ясно сметка, че искам да избягам от буквалността и безцелната форма и да визуалзирам стремежа към успеха, вдъхновението и естетиката в една запомняща се, силна и естетична форма, която веднага да създаде асоциация с фестивала и да стане достойна и неразделна част от неговата визуална идентичност. Идентичност се създава трудно, изисква много опит, познания, способност за синтез и създаване на конкретно усещане на малка площ. Но когато тя е успешна, допринася много за стойността на фестивала“.

За мен златната роза е и красивата жена в българските народни приказки и фолклор. На пръв поглед банална асоциация, която в контекста на фестивала за българско кино „Златна роза“ асоциирах с музата, която съпътства хората на киното в творческия процес и развява артистично коси, които напомнят за красиво цвете... Един завършен, обобщен образ на успеха, който носи в себе си нежността на розата и златото като постижение, а не като самоцел. Образ, в който съпротивата на вятъра показва и посоката, водейки след себе си тези, които са намерили пътя“, разказва тя.

За работата по статуетката

За мен работата по статуетката на фестивала „Златна роза“ беше голямо удоволствие и чест, защото това е най-престижния фестивал за българско кино. Работата ми започна през м. юни 2022, когато представих пред НФЦ три идейни проекта. Основният модел беше изработен в гипс и преработен няколко пъти. Интересно в случая беше, че по време на лятната ми почивка забравих главата в Бретан, Франция и в последния момент трябваше да се организира пренасянето й до България, след което да се ускори максимално процесът по отливане и завършване... Отливането стана в София от може би най-възрастния майстор-леяр в България, който направи чудесни отливки в месинг. Цялата работа по обработка и патиниране са дело на автора. Косите са посребрени с механично нанесена патина, което придава ефирност и подсилва златистия им цвят. Статуетката е висока 26 см и с тегло 2,5 кг.“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама