Проф. Кантарджиев: Яжте повече чушки, мийте добре ябълките и картофите

19:10, 13 сеп 22 25 2240 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Трябва да имаме карантина, съобразена с новата микробиология на вируса. Адаптираните ваксини са за Омикрон и са само за бустерни дози. Три месеца след последната игла, може да си поставиш и новата ваксина. Такава могат да си сложат и хората с бустер от преди повече от 6 месеца. Това коментира пред NOVA NEWS епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравни въпроси към Столичната община.

От вчера се поставят адаптирани ваксини. „Нещата са добре, защото микробът на COVID много се промени. Не се натоварват болниците, защото заболяването протича леко. Правителството прави най-добрите неща - поддържа се готовността на болниците, както и интензивните легла. Дано няма нови варианти, от тях зависи управлението на кризата. С промяната на времето обаче започват и други респираторни вируси. Първо ще се появи парагрип, после и същинският сезонен грип. Хората на възраст над 65 години имат право на ваксини за всички тези вируси“, припомни епидемиологът.

По думите му сега човек може да се ваксинира навсякъде. „Ще имаме 380 000 адаптирани ваксини на „Pfizer“, ще имаме и на „Moderna“, обясни той. И призова към висока хигиена и проветряване на помещенията.

Той прикани да се ядат повече плодове и зеленчуци. „Чушките трябва да се ядат пресни, те имат витамин С и са много полезни. Ябълките и картофите пък трябва да се измиват много добре“, предупреди Кантарджиев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама