Украйна си е върнала територия от над 6 000 кв. км

08:03, 13 сеп 22 25 2161 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинските сили са си върнали повече от шест хиляди квадратни километра от началото на септември. Това заяви в редовното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски, на фона на продължаващото контранастъпление. В неделя военното командване на Украйна обяви, че са завзети три хиляди квадратни километра.

Русия призна, че е загубила ключови градове в североизточната Харковска област, което се смята от някои военни експерти за възможен пробив във войната. Москва описва изтеглянето на войските си от региона през последните дни като „прегрупиране“ с цел фокусиране върху регионите Луганск и Донецк в източната част на Украйна, пише Нова телевизия.

Зеленски към руснаците: Гладът и тъмнината не са толкова страшни, колкото вашето „братство“

Множество цивилни жертви са открити в освободените украински селища

След като украинската армия съобщи, че е постигнала най-големия си успех от началото на войната, вече става ясна и картината в района. Най-малко четири тела на цивилни, по които има следи от изтезания са открити в Харковското село Зализничное.

По данни на украинската прокуратура, трима цивилни са били заровени в частен двор, а четвърти - на територията на местен асфалтов завод. В друго село в областта - Граковое, има множество разрушения, които свидетелстват за ожесточеността на боевете. Там отново са открити телата на цивилни със следи от изтезания и огнестрелни рани в тила.

След изтеглянето на руските сили от киевска област в редица селища в района на столицата бяха намерени масови гробове. Най-шокиращи бяха данните от Буча, където жертвите бяха десетки, пише БНТ.

Тагарев: Въпросът не е дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи окупираните територии

Заловени са множество военнопленници

Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че руските войски масово се предават, тъй като „разбират безнадеждността на положението си“. Съветник на украинския президент посочи, че военнопленниците са толкова много, че започват да се свършват местата, където могат да бъдат настанени.

Украинските военни заявиха, че за 24 часа са освободили повече от 20 населени места. Според британското министерство на отбраната през последните дни силите на Киев са завзели територия, която е поне два пъти по-голяма от тази на Лондон.

След месеци на слабо забележим напредък новата динамика повдигна украинския морал и провокира в Русия редки публични критики към войната на президента Владимир Путин, отбелязва АП.

„В някои райони на фронта нашите защитници достигнаха държавната граница с Руската федерация“, заяви Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, цитиран от БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама