ООН: 50 милиона души по света живеят в модерно робство

11:28, 12 сеп 22 / Свят 25 2318 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

50 милиона души по света са хванати в капана на принудителен труд или принудителен брак, се посочва в доклад на ООН. През последните години броят им е нараснал драстично.

Организацията на обединените нации по-рано си постави за цел да изкорени всички форми на модерно робство до 2030 г., но вместо това броят на хората, попаднали в капана на принудителен труд или принудителен брак, се е увеличил с 10 милиона между 2016 г. и 2021 г., се посочва в нов доклад.

Проучването, проведено от агенциите на ООН за труда и миграцията заедно с фондация Walk Free, установи, че в края на миналата година 28 милиона души са били под принудителен труд, а 22 милиона са живеели в брак, в който са били принудени да се обвържат. Това означава, че почти един на всеки 150 души в света е въвлечен в съвременни форми на робство, се казва в доклада.

Шокиращо е, че ситуацията със съвременното робство не се подобрява“, заяви в изявление Гай Райдър, ръководител на Международната организация на труда (МОТ). „Нищо не може да оправдае продължаването на тази фундаментална злоупотреба с правата на човека“.

„Доживотна присъда“

В доклада се посочва, че пандемията от Covid-19, която влоши условията и увеличи дълговете на много работници, е увеличила риска. В съчетание с последиците от изменението на климата и въоръжените конфликти, тя е допринесла за „безпрецедентно нарушаване на заетостта и образованието, увеличаване на крайната бедност и принудителна и опасна миграция“, което засилва заплахата. В доклада се предупреждава, че това е дългосрочен проблем, като според оценките попадането в капана на принудителния труд може да продължи с години, а принудителният брак често е „доживотна присъда“.

Жените и децата са най-уязвими. Децата са един на всеки пет души, намиращи се в принудителен труд, като повече от половината от тях са въвлечени в сексуална експлоатация с търговска цел, се казва в доклада. В същото време вероятността да бъдат подложени на принудителен труд е повече от три пъти по-голяма от тази при възрастните работници, които не са мигранти, сочи докладът.

Този доклад подчертава спешната необходимост да се гарантира, че всяка миграция е безопасна, организирана и редовна“, заяви Антонио Виторино, ръководител на Международната организация по миграция (МОМ).

Съвременното робство присъства в почти всички страни по света, като повече от половината от случаите на принудителен труд и една четвърт от принудителните бракове са в страни с високи или средни доходи.

В доклада се констатира, че броят на хората - предимно жени и момичета - в принудителни бракове, се е увеличил с цели 6,6 милиона от последните глобални оценки през 2016 г. насам.

Китай на фокус

За същия период броят на хората, подложени на принудителен труд, е нараснал с 2,7 милиона. Увеличението се дължи изцяло на повече принудителен труд в частната икономика, включително при принудителна сексуална експлоатация с търговска цел.

Но в доклада се посочва също, че 14% от лицата, подложени на принудителен труд, са изпълнявали работа, наложена от държавните органи, като се изразява загриженост относно злоупотребите с принудителен труд в затворите в редица държави, включително в САЩ.

В доклада се посочва и сериозната загриженост, изразена от Службата на ООН по правата на човека, относно „достоверни сведения за принудителен труд при изключително тежки условия“ в Северна Корея. Той изтъква и положението в Китай, където няколко агенции на ООН предупредиха за възможен принудителен труд, включително в региона Синдзян, където Пекин е обвинен в задържането на повече от един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства. Пекин категорично отхвърли тези обвинения, твърдейки, че управлява центрове за професионално обучение, за да помогне за изкореняването на екстремизма. В доклад, публикуван от бившия ръководител на ООН по правата на човека Мишел Бачелет на 31 август, се казва, че е необходима повече информация, но че схемите за трудова заетост в региона изглежда са дискриминационни и „включват елементи на принуда“, пише БГНЕС.

В доклада се приветства факта, че миналия месец Китай е ратифицирал Конвенцията на МОТ за принудителния труд, което създава „нов импулс за сътрудничество с правителството и социалните партньори за продължаване на тези въпроси и за борба с принудителния труд“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама