Италия е новият световен шампион по волейбол

10:50, 12 сеп 22 / Спорт 25 2287 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Италия надигра Полша с 3:1 гейма във финала на Световното първенство по волейбол за мъже. „Скуадрата“ надви действащите двукратни първенци на планетата и съдомакини на надпреварата след 22-25, 25-21, 25-18 и 25-20 за своята първа световна титла от 24 години насам.

В „Арена Сподек“ в Катовице италианците започнаха по-уверено и имаха добър аванс от четири точки в края на откриващия гейм. Отлична игра на поляците обаче доведе до обрат в гейма и след серия от 8:1 точки тимът на Никола Гърбич излезе с едни гърди напред в резултата. В следващите три части обаче на полето имаше само един отбор и това беше Италия. Водени от разпределителя си Симоне Джанели и диагонала Алесандро Микиелето, съставът на Фердинандо Де Джорджи пое контрола върху събитията с добър сервис и посрещане, които не оставиха шансове на Полша.

Най-резултатен за победителите бе Даниеле Лавия с 19 точки. Микиелето добави 14 пункта, а с 13 се отчете Юри Романо. За „дружина полска“ Александър Сливка бе над всички с 12 точки, а 11 добави Камил Семенюк, но капитанът Бартош Курек остана с едва осем пункта. Колегата на Курек от другата страна на мрежата Джанели бе избран за МВП на Мондиала, както и за Най-добър разпределител. Джанлука Галаси и Фабио Балазо попаднаха в категориите съответно за Най-добър център и Най-добро либеро. Поляците имат двама играчи в Идеалния отбор – Курек бе определен за Най-добър диагонал на турнира, а Матеуш Биеник – Най-добър център.

За Италия това бе четвърта световна титла, с което те излязоха еднолично на второ място в класацията по трофеи, изоставайки единствено от Съветския съюз, който е шест. Актуалните европейски шампиони триумфираха за първи път след 24 години, когато надигра Югославия с 3:0 гейма във финала през 1998 в Гърция. Поляците остават с три световни титли, след като не успяха да прибавят трето поредно злато от световни първенства след предишните две срещу Бразилия, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама