Чирен е запълнен на 67%, до края на октомври може да стигне 80%

19:07, 11 сеп 22 25 2279 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67% от техническия му капацитет и с темповете, с които върви нагнетяването, има вероятност до края на октомври да постигнем целта, заложена в регламента на ЕС за 80% запълняемост. Това заяви директорът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов в ефира на БНТ.

„Булгартрансгаз“ е спрял и трите поръчки за разширение на газохранилището в Чирен

„Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон, защото тогава потреблението нараства значително и Чирен влияе съществено върху целия микс, каза той

Досега пред най-студените зимни дни България е употребявала около 17-18 млн. куб. метра от Чирен. В момента техническият капацитет на хранилището преди плановете за разширяване позволява при форсмажорни обстоятелства да добиваме 4-4,5 млн. куб. метра на ден. Това е около 15-16% от капацитета, уточни Малинов.

Разширяването на хранилището е одобрено от Европейската комисия, която е отпуснала финансова подкрепа в размер на 78 млн. евро. В момента „Булгартрансгаз“ води разговори за останалата част от финансирането с различни институции, включително с държавни финансови фондове от САЩ, каза още директорът на дружеството

„Това ни дава силата и увереността, че работим в правилната посока. Не на последно място, ако искаме наистина да постигнем диверсификация на източници и да дадем възможност на втечнения природен газ да играе съществена роля в газовия микс на България, ни е необходимо хранилище, коментира Владимир Малинов.

Газът от САЩ може да пристигне и със суапови сделки

Окончателното приключване на проекта и въвеждането му в експлоатация са предвидени за края на 2024 г., което е в синхрон с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да заработи в началото на същата година.

Интерконекторът с Гърция

Малинов е убеден, че интерконекторът с Гърция ще заработи от 1 октомври и България ще получи всички договорени количества газ от Азербайджан.

„Искам да успокоя, че в рамките на 2022 г. ние сме извършили всички необходими действия да свържем проекта IGB с нашата газопреносна система. Проектът е свързан, тестван е, успели сме да проведем включително пренос на природен газ от нашата мрежа към интерконектора. Това ми дава увереност, че в действителност 1 октомври е реална дата, заяви той.

Директорът на „Булгартрансгаз“ смята, че страната ни ще се справи с осигуряването на природен газ през зимните месеци. Потвърди, че се осъществява пренос на газ от България към Румъния, като не уточни дали той е руски.

Владимир Малинов каза още, че в момента България се намира на историческа долна граница в потреблението на газ за последните 10 години - дневната ни консумация през летния сезон е около 4 млн. кубически метра, докато минали години е била между 6-7 милиона куб. метра.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама