Има ли официални разговори с „Газпром“?

19:35, 11 сеп 22 / Политика 25 2501 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

През последната седмица в общественото пространство у нас се появи един много важен въпрос – кой преговаря с „Газпром“? Служебното правителство на Гълъб Донев пое властта на 2 август, а на следващия ден обяви, че няма осигурени количества газ за зимата и ситуацията е критична. 

19 дни по-късно информационната служба на МС обяви първото заседание на щаба, където правителството се срещна със синдикатите и бизнеса. Тогава беше обявено, че е неизбежно да се преговаря с „Газпром експорт“. След още четири дни стана ясно, че сме пратили покана за разговори към „Газпром експорт“ и чакаме отговор. Служебният премиер също потвърди, че чакаме и трябва да определим човек, с който да се водят преговорите. В същото време обаче Гълъб Донев заговори за вече започнали преговори. Тогава се появи въпросът кой преговаря с „Газпром“ от наше име? От „Булгаргаз“ казаха, че не са те. В кризисния щаб по енергетика също не намерихме отговор. Стана ясно също, че ресорният министър не участва в преговорите.

На този етап официални разговори очевидно не се водели

На този етап официални разговори очевидно не се водят. Иначе верният отговор е, че преговорите са между „Газпром“ и „Булгаргаз“, каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в ефира на bTV.

Отговорът дали се водят такива разговори трябва да ги даде „Булгаргаз“. Дали са започнали преговорите, вероятно има някакви предварителни етапи. На кой етап е „Булгаргаз“ – аз не знам. Още не са седнали на една маса или аз поне не знам за такава възможност“, отбеляза Кутев. „Аз не смятам, че възможностите са изчерпани. Разговорите биха могли да се случат и да доведат до положителен резултат. Очевидно е, че тези разговори не са потръгнали бурно“, посочи още той и допълни, че крайният резултат е оферта на масата, тъй като търсим възможности за доставка по досегашния договор.

Според Кутев Русия не е спирала газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с условията им.Половината държави в Европа изпълняват тези условия и нямат проблем с доставките на газ“, каза още той.

Въпреки отсъстващия официален контакт Кутев отбеляза, че все още служебният кабинет не е изгубил надежда, че България скоро ще има оферта от „Газпром“ за подновяване на доставките. „Наистина предстои много тежка зима, ще става дума за човешки животи. Ще има хора, които няма да преживеят зимата. Ние бихме разговаряли с всеки, от който зависи инфлацията“, изтъкна Кутев.

И все пак надежда за диалог с „Газпром“ все още има

Малко по-късно думите му бяха потвърдени и от служебния премиер Гълъб Донев. На отправената покана за разговор нямаме върнат отговор от Газпромекспорт, заяви Донев пред Нова телевизия.

Премиерът подччерта, че до арбитраж за неизпълнение на договора с Газпром ще се стигне, ако не се водят разговориПо думите му от наша страна през Булгаргаз се търси среща и диалог с Газпромекспорт, министърът на енергетиката също се опитвал да влезе в разговор с тях.

Христов твърди, че има политическо решение „Газпром“ да не работи с нас

Служебният премиер уточни, че нямаме отказ от Газпром на доставки, но нямаме и отговор. „Не, нямаме твърд отказ от Русия за това да не се водят разговори с „Газпромекспорт“, коментира той по повод интервю за германска медия на енергийния министър Росен Христов, в което става въпрос за политическо решение на Русия да не преговаря за газ с нашата страна.

Въпреки това Донев подчерта, че продължават да се правят опити за разговори с Газпром: Диалогът е важен, разговорите са важни - ние сме отправили запитване до Газпромекспорт“ да се възстановят доставките по договора. България и „Булгаргаз“ в случая не са молител, а това са два равноправни търговски партньора, които тръсят начин да възобновят диалога помежду си“, каза той.

 

Само преди два дни енергийният министър Росен Христов също призна, че няма никакви разговори с руския газов доставчик.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама