Ига Швьонтек се пребори за титлата на US Open

09:13, 11 сеп 22 / Спорт 25 2092 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Само на 21 г. Ига Швьонтек спечели третата си титла в Големия шлем по тенис. Полякинята триумфира като шампион в женския турнир от Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк. На финала пред пълните трибуни на централния корт „Артър Аш“ световната №1 надделя в два сета над новата №2 в ранглистата Онс Жабьор с 6:2, 7:6 (5), пише „Сега“.

За тунизийката това беше втори пореден финал в най-престижната верига, но както и на „Уимбълдън“ през юли 28-годишната състезателка не можа да стане първата представителка на Африка с „мейджър“ трофей. Жабьор успя да създаде интрига само за кратко във втория сет, изравнявайки резултата от 0:3 гейма до 4:4 и спасявайки мачбол на свой сервис при 5:6. В последвалия тайбрек Швьонтек спечели последните три точки и ликува след 1:51 ч. игра.

„Това е нещо, което определено не очаквах. Със сигурност. Но също е и един вид потвърждение, че само небето е граница. Горда съм. Също и малко изненадана“, сподели Ига, която добави купата от US Open към двете си отличия от „Ролан Гарос“ (2020, 2022).

Това са и всички финали, в които полякинята е участвала в Големия шлем, и тя се превърна в едва седмата жена в Оупън ерата (след 1968 г.), която постига баланс 3-0 в мачовете си за трофей от „мейджър“ надпревара. Три титли от първите си три финала са печелили още Вирджиния Уейд, Дженифър Каприати, Линдзи Дейвънпорт и Ашли Барти, а повече имат само Моника Селеш (6) и Наоми Осака (4).

Освен това Швьонтек стана първата жена, спечелила „Ролан Гарос“ и US Open в един сезон, след Серена Уилямс през 2013 г. А също и изобщо първата с две титли от Шлема в една календарна година след Ангелик Кербер през 2016 г. (Australian Open, US Open).

В Откритото първенство на САЩ пък поставената под №1 не беше ставала шампионка от 8 години. Последната водачка в схемата, вдигнала купата на „Артър Аш“, беше Серена Уилямс през 2014-а. Тази година заедно с трофея Швьонтек получи и рекорден чек за $2,6 млн., което тя коментира с усмивка: „Наистина съм щастлива, че не са в брой“.

Въпреки разочарованието от втория пореден загубен финал Жабьор демонстрира своя оптимизъм и засвидетелства уважението си към новата шампионка в Ню Йорк. Тя вдигна летвата много високо. А това е страхотно за нашия спорт. Определено аз не съм някой, който ще се предаде. Сигурна съм, че отново ще играя на финал“, заяви Онс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама