Властите в Ню Йорк обявиха извънредно положение заради полиомиелит

15:15, 10 сеп 22 / Свят 25 2498 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Губернаторката на Ню Йорк Кати Хокъл каза, че щатът увеличава усилията си за борба с полиомиелита, след като вирусът, причиняващ опасното за живота заболяване, беше открит в отпадни води в още един окръг на Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Хокъл обяви извънредно положение във връзка с полиомиелита, което позволява на медицинските работници от службите за спешна помощ, акушерките и фармацевтите да извършват ваксинация срещу заболяването, а лекарите да издават постоянни разпоредби за ваксината. Данните за имунизациите ще бъдат използвани, за да се насочат ваксинационните усилия там, където са най-необходими.

Здравните власти започнаха да проверяват за следи от полиовируса в отпадните води, след като през юли в окръг Рокланд беше открит първия случай на детски паралич в САЩ от почти 10 години.  Най-новото наличие на вируса в отпадни води в щата е било установено след изследване на проба, взета миналия месец в окръг Насау

Според здравни служители пробата е генетично свързана със случая на полиомиелит в Рокланд и предоставя още доказателства за разрастване на разпространението на вируса в региона, след като неговото наличие беше установено в отпадни води в град Ню Йорк, а също в окръзите Ориндж и Съливан. 

Здравните власти заявиха, че всички неваксинирани жители на Ню Йорк би трябвало да се ваксинират веднага. Те също така призоваха за подсилващи дози за определени хора като здравните работници в засегнатите райони, лекуващи пациенти, които може да имат полиомиелит. 

Нивото на ваксинация срещу детски паралич в щата е 79 процента, но в окръзите Рокланд, Ориндж и Съливан равнището е било по-ниско.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама