Столтенберг: Войната в Украйна навлиза в критична фаза

09:05, 10 сеп 22 25 2389 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Войната на Русия в Украйна навлиза в „критична фаза“ благодарение на украинската контраофанзива, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Украинските сили съумяха да възпрат офанзивата на Москва в Донбас, удариха зад руските линии и си възвърнаха територия“, каза той на съвместна пресконференция в Брюксел с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Столтенберг отдаде напредъка на украинските военни край Херсон и Харков на тяхната „храброст, умения и решимост“, добавяйки, че „нашата подкрепа променя нещата на бойното поле всеки ден“, съобщава БТА, като се позовава на германската информационна агенция ДПА.

Според Столтенберг солидарността на Запада към Украйна не трябва да отслабва въпреки енергийната криза и повишаването на разходите за живот. „Цената, която плащаме, се измерва в пари, докато цената, която украинците плащат, се измерва с живот“, каза той и допълни, че „всички ние ще платим много по-висока цена, ако Русия и други авторитарни режими видят, че агресията им бива възнаградена“.

Украинската армия е освободила 30 населени места в Харковска област

В същото време частите на ВСУ са освободили 30 населени места в района на Харковската контранастъпателна операция. Това съобщи президентът Володимир Зеленски в ежедневното си телевизионно обръщение към народа на Украйна. Също снощи САЩ за първи път нарекоха военните действия на украинската армия на юг контранастъпление.

Преди да коментира военните успехи на ВСУ Зеленски за втори път за една седмица коментира оперативната тишина по въпросите, свързани с провежданата контраофанзива. „Искам сега отново да се обърна към някои блогъри, които понякога бързат да съобщят резултатите от някои активни действия на нашите войници на фронта... Моля, не бързайте със съобщенията, не усложнявайте задачата на нашата армия със своята бързина. Моля, не съобщавайте конкретни подробности за отбранителната операция преди официалните представители на нашата държава не ги кажат“, призова Зеленски, цитиран от Offnews.bg.

За първи път херметичността на информацията в украинските медии и украинския сегмент на социалните мрежи беше сведена до такова ниво, че за първите успехи по Харковското направление украинците разбраха от публикации в руски източници.

Въоръжените сили на Украйна освободиха и поеха контрол над 30 населени места в Харковска област. В част от селищата в областта продължават мерките за проверка и обезопасяване на територията, постепенно овладяваме нови населени места - навсякъде връщаме украинското знаме и защитата за всички наши хора“, каза украинският лидер и призова украинците от освободените територии да предават всяка една известна информация за престъпленията на окупаторите на украинска земя.

Володимир Зеленски обяви също, че на освободените територии се завръщат и частите на Националната полиция на Украйна. По думите му продължават ожесточени боеве както в Донбас, така и в южната част на страната. Украинският президент съобщи, че е подписал укази за награждаването на 293 военнослужещи, отличили се на фронта, но стана ясно, че военните не са единствените, които е наградил в този ден.

Руската армия също изпрати вчера подкрепления в Харковска област. 

Зеленски получи най-високия латвийски военен орден

Междувременно президентът на Латвия Егилс Левитс връчи на украинския държавен глава Володимир Зеленски най-високото латвийско военно отличие - ордена Виестура, съобщи уебсайтът на президентството в Киев.

Решението за удостояването на Зеленски с ордена, който носи името на легендарен латвийски народен водач, е взето на 1 март тази година от капитула на ордените в Латвия, информира БТА. Мотивите гласят: За героична защита на своята страна и за героична защита на сигурността на Европа.

Левитс бе на посещение в Киев заедно с полския премиер Матеуш Моравецки. На срещата им Зеленски припомни, че именно латвийският президент още през първите дни на руското нашествие в Украйна категорично е осъдил действията на Русия и ги е нарекъл геноцид над украинския народ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама