31 години независима Македония

11:01, 08 сеп 22 / Свят 25 2007 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Македония отбелязва 31 години от провъзгласяването на независимостта на републиката, пише БГНЕС.

На 8 септември 1991 г. в бившата югославска република се проведе референдум, на който над 95% от гласувалите се обявиха за създаването на отделна държава. Преди това на 25 януари македонският парламент прие Декларация за независимост. Формално независимостта бе обявена на 18 септември 1991 година, когато парламентът прие Декларация за независимост на базата на резултатите от референдума. Новата Конституция на Република Македония бе приета на 17 ноември същата година. Част от албанската етническа общност отказа участие в референдума и подкрепа за новата конституция на младата държава.

Десет години по-късно албанците подкрепиха конституционните промени, които бяха постигнати след въоръжения конфликт от пролетта на 2001 година.

България бе първата държава, която призна независимостта на Македония. След това нейният пример бе последван от Турция, Словения, Хърватия, Русия и Босна и Херцеговина. Българският президент Жельо Желев /1990-1997 г./ има огромни заслуги за признаването на Македония от страна на Русия, Турция, САЩ и други държави в началото на този процес.

На 8 април 1993 г. Общото събрание на ООН прие Македония като 181 пълноправен член на Световната организация. Поради съпротивата на Гърция страната бе приета като Бивша югославска Република Македония.

На 1-ви август 2017 г. премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договора за приятелство и добросъседство, който отвори пътя на страната за членството в НАТО и започване на преговори за присъединяване към ЕС. Почти една година по-късно Заев и Алексис Ципрас подписаха Преспанското споразумение, което сложи край на десетилетния спор за името. През следващата година Македония официално смени името на Република Северна Македония.

Поради нежелението на властите в Скопие да се спазват Договора от 2017 г. България в края на 2020 г. наложи вето за започването на преговори на РСМ за членство в ЕС.

На 24-ти юни Българският парламент упълномощи кабинета на страната да одобри началото на преговорния процес на РСМ и Албания към Европейския съюз. С огромното мнозинство от 170 гласа „за“ и 37 „против“ Народното събрание одобри проект за решение, което отблокира процеса на интеграция на Северна Македония с Европейския съюз, но постави редица условия. 21 депутати се въздържаха при гласуването.

С решението си депутатите потвърдиха позицията, че България може да подкрепи която да е и стъпка от интеграцията на Северна Македония при условие на ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ, премахване на езика на омразата, промяна на фалшификациите в учебниците, откриване на досиетата на зловещите служби за сигурност от времето на югославския диктатор Йосип Броз тито - УДБА и КОС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама