Мародери безчинстват в наводнените села

15:02, 08 сеп 22 25 2015 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служители на жандармерията се включват в охраната на наводнените села в Карловско.

Според предварително утвърдения план, екипите ще пристигнат на място в петък, откъдето ще бъдат разпределени и ще поемат задачите си. Действията им ще са насочени към опазване на обществения ред и охрана на имуществото на жителите в района.

Ден по-рано се появиха оплаквания от мародерства в района. Местни заявиха, че се крадат покъщнина и инструменти. 

Заради набезите на мародери полицията е предложила местни жители да се включат в нощните патрули. „Пострадалите семейства на първо време продължават да имат нужда от доброволци за разчистването на кал и боклуци от дворовете. Имаме нужда и от нова инициатива заради многото зачестили кражби и мародери, които обикалят къщите. Призоваваме доброволци - задължително местни жители, които да патрулират вечер с полицията, защото могат много по-лесно да разпознаят съмнителни лица и външни хора“, обясни пред БНТ координаторът на местния кризисен щаб в Каравелово.

Има нужда от доброволци

В пострадалите карловски села има належаща нужда от доброволци, които освен да разчистват, да се включат в доставянето на храна и вода до откъснатите семейства. 

Всеки, който има възможност, може да отиде на място в което и да е от пострадалите села и да помогне, тъй като ситуацията продължава да е тежка. Призиви за помощ се появиха и в социалните мрежи.

Засега има храна, но скоро ще трябват още доставки - на вода, консерви, спално бельо, възглавници, матраци. Голяма е нуждата и от нови дрехи, чорапи и обувки.

Тъй като детската градина в Каравелово също е пострадала, децата ще бъдат извозвани до филиала в Карлово, където ще започнат учебната година. В самата детска градина в селото има нужда от 20 легла, както и маси, столове и играчки.

Проверяват продажбата на риба в пострадалите общини

Областната дирекция по безопасност на храните проверява нерегламентираната продажба на риба от река Стряма в района на наводненията. В проверките, които се извършват по пазари, магазини и заведения, в общините Карлово, Сопот, Хисаря и Калояново, участва и полиция, предаде БНР.

Проверката е разпоредена след сигнал на собственик на рибовъдно стопанство на Стряма, за разлив от резервоарите от придошлата река. Така след стопанството във водите на реката се е появила умряла риба, за част от която има съмнение, че сега се предлага за продажба.

От Агенцията призовават всички жители на проверяваните общини да закупуват прясна риба единствено от търговските обекти, регистрирани по Закона за храните, за да не излагат на риск здравео си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама