Властта се сети да проверява за незаконна сеч в Карловско

09:26, 08 сеп 22 25 2021 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Близо седмица след голямото наводнение в района на Карловско трябва да започне проверка за незаконна сеч, предаде БНР.

Представители на управлението, прокурори и местни жители ще инспектират горите в този район, за да се установи дали има допуснати нарушения и дали тези дейности са сред причините за бедствието в Подбалкана.

Много от пострадалите от наводненията в община Карлово заявиха, че причината за бедствието са незаконните сечи. До момента данните не показват злоупотреби или връзка с наводнението. От служебното правителство вече няколко пъти отправиха покани към представители на медиите да се включат в проверките, за да бъде всичко прозрачно и видимо за обществото, пише БТА. 

„Отиваме на мястото, където ни водят местните, които ни алармираха за всички неща - да видим това, което излиза на хартия като добиви и дали отговаря на истината“, заяви земеделският министър Явор Гечев преди началото на днешната проверка. Проверяват се и фирмите, добивали дървесина - разпитите се провеждат от полицията, уточни министърът.

„Имаме пълна готовност - имаме национална полиция, местна полиция, Агенция по горите, представители на регионалното министерство от басейновата дирекция и РИОСВ - кметовете на селата са тук, имаме пълната готовност на картографи, карти 10 години назад какви са били сечищата“, каза още Явор Гечев, цитиран от БНТ.

Ще се проверяват и сигнали на местни хора. Различна техника, включително дронове, ще помогнат да се установи имало ли е нарушения. Проверките ще продължат толкова, колкото е необходимо, а информацията от днешните обходи ще бъде обработена до дни и ще стане публична, увери министърът.

По данни на природозащитната организация WWF, която се бори срещу незаконните сечи и изготвя доклади за незаконния дърводобив в България, годишният обем на незаконната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Всичко това генерира скрити приходи от около 150 млн. лева годишно, според WWF. 

Разчистването продължава

Десетки доброволци и военни и днес разчистват тонове наноси в пострадалите от наводнението карловски села. Общо 348 са пострадалите къщи, информира кметът на Карлово Емил Кабаиванов.  От Министерството на отбраната увериха, че ще предоставят фургони, в които временно да бъдат настанени хората,останали без жилища .

Заради прекъснати водопроводи положението остава тежко в селата Слатина, Богдан и Каравелово.

Очаква се да бъдат изградени временни водопроводи. Все още водата в района на бедствието е негодна за пиене и готвене. Препоръката е да се използва само бутилирана.  Работи се и по възстановяване на електрозахранването.

От Регионалната здравна инспекция в Пловдив призоваха всички хора, които са в засегнатите райони, да използват маски и ръкавици при разчистването на къщите и дворовете.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама