Украйна пое отговорност за взривовете в Крим

20:31, 07 сеп 22 25 2428 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украйна пое отговорност за поредицата от експлозии в руски военни бази на анексирания полуостров Крим, включително този, който разтърси военното летище в Саки преди месец. Това стана ясно от статия, публикувана от държавната информационна агенция УКРИНФОРМ, цитирана от „Свободна Европа“.

Нейни автори са Валерий Залужний, главнокомандващ на украинската армия, и Михайло Забродски, първи заместник-председател на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване.

Серия взривове на руско военно летище в Крим

След няколко експлозии на 9 август руското военното летище „Саки претърпя сериозни поражения. През следващите седмици беше съобщено за още взривове в руски военни бази в Крим. Тогава Украйна не пое отговорност за експлозиите.

В статията си Заслужний и Забродски пишат, че ударите са били извършени с ракети или снаряди, без да дава повече подробности. Десет бойни самолета бяха унищожени на базата „Саки“, посочват те.

Авторите на статията коментират и стратегията на Москва да „дистанцира“ войната от руските граждани и в тази връзка определят като успешни „усилията на въоръжените сили на Украйна физически да прехвърлят военните действия в Крим“.

„Става дума за поредицата от успешни ракетни удари срещу военновъздушните бази на противника в Крим, преди всичко летището в Саки“, се казва в статията. Бележка под линия пояснява, че атаката в Саки е „комбиниран удар“, който е извършен на 9 август и извел от строя десет руски бойни самолета.

Това е първият път, в който представители на Украйна официално поемат отговорност за взривовете в Крим. Първоначално Русия също отричаше базите ѝ да са били атакувани, но по-късно заговори за диверсионни действия.

Признанието за серията от експлозии идва на фона на информация за украинско контранастъпление в няколко посоки - на юг, изток и североизток.

Украинската армия твърди, че „продължава да фокусира усилията си“ върху установяването на пълен контрол над територията на източната област Донецк и задържането на Харков и окупираните южни райони, включително Запорожие и Николаев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама