Държавата измисли как да помогне на пострадалите в Карловско

15:02, 07 сеп 22 / Политика 25 2515 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на Министерския съвет днес участваха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те запознаха правителството с обобщена информация за нанесените от бедствието щети и представиха нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.

„Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лв. на тон. Кметовете са уведомени и още днес заповедта ще бъде придвижена до тях“, каза Росица Карамфилова - министър на околната среда и водите.

„Една от най-големите щети, които са нанесени след наводненията, е на инфраструктурата. Тя е общинска собственост, но това не означава, че държавата няма да помогне за възстановяване на щетите. В момента ВиК дружеството работи на терен, за да бъде възстановено водоподаването в селата, които са без вода. Чака се да бъде пуснато и електричеството в засегнатите села. След това ще бъдат описани и щетите по самата водопроводна мрежа“, обясни Иван Шишков - министър на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът на Карлово трябва да направи списък, по който да се работи за възстановяването на отнесените от стихията мостове. Държавата ще помогне не само финансово, но и с интелектуален потенциал, с кадри, за да може по-най-бързия начин да бъдат възстановена инфраструктурата, допълни Шишков.

След наводненията: щети за 25 млн. лева по общинските имоти, 7-8 млн. по частните

„Министерството на земеделието предвижда целеви приеми по Програмата за развитие на селските райони по отношение на засегнатите места. Няма проблеми със заделените целеви средства за община Марица и община Калояново. Ще поискаме от ЕК разрешение да върнем селата от Карловско в обхвата на Програмата“, увери Явор Гечев - министър на земеделието.

Гечев обясни още, че всичката дървесина, която се събира в населените места, е само и единствено за хората, които са там, и е на прякото подчинение на кметовете. Никой няма да бъде санкциониран, който прибира дървесина в своите дворове. „Земеделските производители могат да подават заявления за минаване на комисии, за да може максимално бързо да бъдат обработени документите за онези, които са загубили земи и посеви“, допълни земеделският министър.

„По искане на кмета на Карлово Министерският съвет прие решение да се освободи минерална вода и консервирани храни за бедстващото население на територията на община Карлово. Тези помощи ще бъдат доставени на нуждаещите се още днес. На 15 септември от 14.00 часа предстои заседание на Комисията по бедствия и аварии, за да се разгледат исканията на тези три общини, които ще постъпят до този момент, и да може да се отговори на тях и да започнат необходимите работи. И да започне финансирането им чрез средствата в комисията“, заяви Иван Демерджиев - министър на вътрешните работи, цитиран от БНТ.

Той съобщи още, че в четвъртък и петък министрите на вътрешните работи и на земеделието, както и представители на прокуратурата и на местното население ще направят на място проверка на извършената сеч и на дейностите в горите в този район, за да се установи дали има допуснати нарушения и дали тези дейности имат връзка към бедствието.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама