Цените на книгите у нас скочили с 8%

19:15, 07 сеп 22 / Култура 25 1968 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Цените се повишават в редица икономически сектори в Европейския съюз, включително и в сферата на културата, информира Евростат. Във всички страни от ЕС, с изключение на Гърция, през юли 2022 г. е отчетено увеличение на цените на някои продукти в сектор „Култура“ на годишна база, което надхвърля нивото на общата инфлация. Това се отнася и за цените на вестниците и на периодичните издания.

В България през 2021 г. хармонизираният индекс на потребителските цени на вестниците и на периодичните издания се е повишил средно с 6,1 процента на годишна основа, показват данните на Статистическата служба на Европейския съюз.

През юли тази година е регистрирано повишение спрямо същия месец на 2021 г. на подиндекса, който отчита изменението в цените на входните такси в музеите, библиотеките и зоологическите градини в страните от ЕС. Въпреки това цените остават стабилни в Кипър и Люксембург, а в Малта дори са се понижили.

Общо при услугите в сектор „Култура“ (включително и входните такси в музеите, библиотеките и зоологическите градини) хармонизираният индекс на потребителските цени в България през 2021 г. се е понижил с -1,0 процент на годишна основа.

Въпреки общото повишение на цените, при някои продукти е отчетено и понижение на годишна основа през юли 2022 г. Това включва продуктите от групата „Апарати за приемане, записване и възпроизвеждане на звук и образ“, пише БТА.

В България през 2021 г. е отчетен спад на хармонизирания индекс на потребителските цени в тази група от продукти със средно -3,8 процента на годишна основа. При книгите е регистрирано повишение на цените със средно 8 процента през същия период.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама