Нов рядък вид примати в софийския зоопарк

12:02, 07 сеп 22 / София 25 2237 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Софийския зоопарк има нов и атрактивен и рядък вид примати в своята зооколекция – двойка гибони сиаманги. До този момент в България в нито един зоопарк не е бил представян и отглеждан този вид маймуни. Столичния зоопарк ги получава със специалното разрешение на координатора на Европейската програма за застрашени видове за сиамангите, защото е изпълнил всички изисквания за отглеждането им след мащабната реконструкция на сектор Примати, съобщиха от зоологическата градина.

Двата сиаманга идват от различни зоопаркове. Мъжкият сиаманг Пико е роден на 20 ноември 2013 г. и е пристигнал  от Парк де Бранфере, Франция. Неговата партньорка Блу е родена на 30 септември 2014 г и идва от Зоопарк Атика в Гърция. Любимите лакомства на Блу и Пико са плодове като банани и ябълки, но основната им храна е спанак, салати и специални гранули за примати. Посетителите на зоопарка могат да ги видят в просторното им външно заграждение в сграда Маймуни 3, която наскоро отвори и вътрешната си, обновена зала за посетители.

Сиамангите са човекоподобни маймуни и са в категория Застрашен вид в Световната червена книга. Те имат ограничен ареал и обитават само тропическите гори на о-в Суматра и на Малайския полуостров. В природата основни заплахи за популацията им са загубата и фрагментацията на местообитанията поради изсичането на горите и бракониерството.

Зоологическите градини имат важна роля за опазването на биоразнообразието. Софийският зоопарк участва активно в различни консервационни програми, като отглежда, размножава и представя на публиката  редки и застрашени видове от цял свят. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама