Новият филм на Тео Ушев открива „Синелибри 2022“

09:10, 07 сеп 22 / Култура 25 2636 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Дългоочакваният дебют в пълнометражното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев ще ни пренесе в „корпореалната вечност“ още на 8 октомври. Издържан в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното граничи със страшното, а абсурдът добива смразяваща логика, „φ1.618“ е истинско жанрово предизвикателство и без съмнение заслужава да даде старт на Синелибри 2022, превръщайки се в първия български филм, който открива фестивала. Прожекцията на „φ1.618“ на 8 октомври ще е първа и вероятно единствена в България до старта на регулярната дистрибуция, съобщиха организаторите.

Празничната церемония по откриване на Международния кино-литературен фестивал ще се състои на 8 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата и ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание. Непосредствено след церемонията зрителите в зала 1 ще присъстват на ексклузивна прожекция на антиутопичната приказка „φ1.618“, дебют в игралното кино на режисьора Теодор Ушев, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти, спечелили му над 200 отличия през годините, включително номинация за „Оскар“. Събитието е изключителна възможност за публиката да се наслади на предпремиерна прожекция на филма на голям екран в присъствието на целия екип.

„φ1.618“ е находчива и  визуално завладяваща адаптация на романа „Пумпал“, дело на писателя Владислав Тодоров, известен и като автор на „Дзифт“. Тодоров участва като сценарист и копродуцент – заедно с Орлин Руевски, а оператор е Емил Христов, чието име се свързва с най-успешните български филми от последните години, в т.ч. литературните адаптации „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Дзифт“. Историята ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните – микронация от безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб Пумпал. Главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров и др.

„φ1.618“ е единственото българско заглавие, което ще се състезава в тазгодишния международен конкурс за най-добра литературна адаптация за голям екран. Филмът е селектиран в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в Монреал, където са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама