Тайфун остави 20 хил. жилища без ток в Южна Корея

17:20, 06 сеп 22 / Свят 25 2323 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Тайфунът Хинамнор причини смъртта на най-малко трима души в Южна Корея, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Те увериха, че най-силната буря, връхлитала страната от десетилетия, е щяла да причини повече жертви, ако те не са били предприели активно евакуации и не са затворили училища.

Освен това южнокорейците като цяло се вслушаха в предупрежденията на властите - броени седмици след като наводнения причиниха смъртта на най-малко 14 души в района на столицата Сеул.

Хинамнор донесе един метър дъжд, разруши пътища и прекъсна електропреносни линии. Над 20 000 жилища останаха без електричество.

Двадесет и пет годишен мъж изчезна след падане в прелял от дъжда поток в южния град Улсан по данни на министерството на вътрешните работи и сигурността. В голям стоманодобивен завод в южния град Поханг са избухнали пожари, но не е ясно дали са предизвикани от тайфуна.

Правителствени служители предупредиха населението за опасността от наводнения, земни свличания и високи приливни вълни, както и за потенциалните щети от тях. 

Хинамнор се появи само седмици, след като столицата Сеул и околните региони пострадала от поройни дъждове, предизвикали внезапни наводнения, отнели живота на поне 14 души.

Метеорологичната служба на Южна Корея каза, че Хинамнор се движи в североизточна посока към открито море с проливни дъждове и бурни ветрове, достигащи до 144 километра в час, след като по-рано днес връхлетя курортния остров Чеджу и настъпи на континента близо до пристанище Пусан.

От неделя насам бурята изсипа над 94 сантиметра дъжд в централната част на Чеджу, където ветровете достигнаха скорост от 155 километра в час. Министерството на сигурността съобщи, че над 3400 души в южните региони е трябвало да се евакуират от домовете си, а други 14 000 са посъветвани или настоятелни приканени да направят същото. Десетки пътища са пострадали, а поне пет къщи и други сгради са наводнени или унищожени, пише БТА. 

Повече от 600 училища в цялата страна са затворени или са преминали към онлайн обучение. Повече от 250 полета и 70 курса на фериботи са били отменени, а над 66 000 рибарски корабa са върнати в пристанищата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама