„Медиана“: ИТН изпреварва ДБ

11:24, 06 сеп 22 25 2459 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Осем партии биха влезли в парламента, ако изборите са днес, показва национално представително проучване на агенция „Медиана“. Изследването е осъществено в периода 30 август – 4 септември сред 1008 пълнолетни граждани, чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства на агенцията. 

За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8% от запитаните, а за „Продължаваме промяната“ (ПП) – 17,1%. Подкрепата за БСП е 13,3 на сто, за „Възраждане“ – 12,5%, на пета позиция се нарежда ДПС с 11,1%. „Има такъв народ“ (ИТН) получава гласовете на 6,9% от хората, участвали в проучването, а „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“ – 5,5 на сто. Под 4-процентовата бариера остават „Изправи се, България“ с 3,4% подкрепа. 

Близо 52% от респондентите са отговорили, че президентът Румен Радев е добър политик. Около 25% от хората смятат лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за добър политик. На трето място респондентите са подредили председателя на „Български възход“ Стефан Янев с 22%, следван от лидера на БСП Корнелия Нинова с 20 на сто одобрение.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и председателят на „Изправи се България“ Мая Манолова са смятани за добри политици от 17% от хората, а другият съпредседател на ПП Асен Василев – от 15 на сто. С 14% одобрение са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов е смятан за добър политик от 13% от запитаните хора, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов - от 10 на сто, а съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов – от 8%, показват още данните, цитирани от БТА. 

Над 67% от хората отговарят, че материалното положение в семейството им се е влошило през последната година, а 7% отговарят, че „сега е по-добре“. Останалите 26% от респондентите отговарят, че няма разлика. 

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ води с около 6% пред ПП

Очакванията на 29% от респондентите е, че материалното им положение ще се влоши много през следващите 12 месеца. Над 31% от хората са отговорили, че материалното им положение „ще се влоши малко“. Около 12% не очакват промени, а 7% смятат, че материалното им положение ще се подобри в следващата година. Над 9% отговарят със „страхувам се, че ще изпаднем в крайна мизерия“. 

На въпрос „какво очаква страната“ през следващата година, 72 на сто от хората отговарят „влошаване“, 4 на сто – „подобряване“, а 21% - „задържане на това положение“. Разликата до 100% е за сметка на хората, които не са изразили мнение, уточняват от „Медиана“. 

Около 40 на сто от респондентите смятат, че ще им се наложи да пестят от отопление и храна в близките месеци, с „вероятно да“ са отговорили 35% от хората, а с „вероятно не“ – 14%. Близо 6% от запитаните не смятат, че ще трябва да пестят от храна и отопление. Разликата до 100% е за сметка на хората, които не са изразили мнение.

Около 64% от хората, участвали в изследването, са на мнение, че България трябва да купува газ от Русия, ако ни продават по-евтино от другите доставчици. Четиринадесет процента смятат, че не трябва да купуваме газ от Русия, дори да е по-евтин, а 22 на сто не могат да преценят. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 13:10, 06 сеп 22

Тези, които са против доставките ни на евтин руски газ, са просто едни надупени на американците, пишман "демУкрати" и хора, които разчитат на неясно от къде дошли им приходи на пари с които да си плащат изключително скъпия втечнен газ!!!!!!!!!!!!!!

2 Асен 14:07, 06 сеп 22

Няма “евтин руски газ”. Забравете я тази мантра. Русия започна да покачва цената на газа далеч преди войната с Украйна. Декември месец, когато пищяха всички, кой беше “надупен”. Освен това, хора, които за няколкото лева по-евтин бензин и газ са готови да приемат и оправдаят войната и страданието на толкова човешки същества, са вече затънали в мизерия и нищета - духовна. Такива хора си заслужават цялата пумия, която благодарение на евразийските орки ще им се изсипе върху главите.

3 Анонимен 19:15, 06 сеп 22

ИТН е партия на простите чалгари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама