Почти 140 г. след Съединението продължаваме да се питаме за отношението към Русия

10:30, 06 сеп 22 / Политика 25 2169 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Първата и най-важна очевидна последица от Съединението е, че ние осъществяваме част от националния си идеал, заяви президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.).

Съединението има много голямо значение и за самочувствието на българския народ, защото това е първото голямо изпитание пред новата българска държава, пред Княжеството и след това - пред обединена България. Тогава нашият национален елит се справя блестящо - и в дипломатическо, и във военно отношение. С победата на България при Сливница се подпечатва актът на Съединението”, каза Стоянов.

Националният елит включва в себе си и политическия елит, но включва също така интелектуалци, журналисти, писатели, видни хора, подчерта той. „За мен националният елит живее с чувството, че има отговорности - преди всичко към нацията. Това не може да се изисква от останалите хора, които имат чувството, че живеят само с права”.

Поглед назад: Братя! Часът на Съединението удари!

Съединението, освен всичко друго, напълно обърква дотогавашната представа на българина за политика, тъй като политическият елит у нас е разделен по темата, каза Петър Стоянов. По думите му оттогава до днес българското общество се разделя на русофили и русофоби.

Не бих казал, че историята се повтаря - моето недоумение идва от това, че почти 140 години след Съединението продължаваме да си задаваме един и същи въпрос - за отношението към Русия“, каза президентът пред БНТ.

Днешната национална кауза не е толкова романтична, колкото е била каузата за Съединението, смята Петър Стоянов. „Днешният национален идеал е по-висок стандарт, добър и сигурен живот за българските граждани, със съзнанието, че живеят в една държава на справедливостта и на върховенството на закона. Може да звучи клише, но ако ние постигнем този скучен наглед национален идеал, ние се превръщаме в онези държави, към които днес емигрират нашите млади хора”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама