65 жертви след земетресение в Китай

09:20, 06 сеп 22 / Свят 25 1995 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Най-малко 65 души са загинали, повече от 200 все още са в капан в отдалечен живописен район след земетресение в Китай, а десетки са изчезнали на други места.

По данни на Геологическата служба на САЩ земетресението с магнитуд 6,6 е станало в понеделник на около 43 км югоизточно от град Кангдин в провинция Съчуан на дълбочина 10 км.

Към 7 ч. сутринта местно време (23:00 ч. по Гринуич) са регистрирани най-малко 10 вторични труса с магнитуд 3 и повече. По-малък трус с магнитуд 4,6 по Рихтер е засегнал Източен Тибет по-малко от час след първоначалния трус, по данни на USGS, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Земетресенията са доста често срещани в Китай, особено в сеизмично активния югозапад на страната. Земетресение с магнитуд 8 през 2008 г. в окръг Венчуан в Съчуан причини смъртта на десетки хиляди души и огромни щети. През юни най-малко четирима души загинаха, а десетки други бяха ранени след две земетресения в Югозападен Китай.

Регионът пострада и от екстремни метеорологични условия през лятото, като рекордната гореща вълна доведе до пресъхване на реките в Чунцин.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама