Проверяват началника на кабинета на Корнелия Нинова за конфликт на интереси

15:47, 05 сеп 22 / Политика 25 2526 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Войната между новия министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и предшественичката му Корнелия Нинова продължава. Стоянов, който бе остранен като шеф на ВМЗ Сопот от Нинова, пое поста ѝ и нееднократно нападна лидерката на БСП и нейния началник-кабинет Калоян Методиев за опита им, по думите му, да фалират оръжейни фирми. Продължават и взаимните обвинения между Нинова и Стоянов относно случващото се в Държавната консолидационна компания.

Шефът на ДКК: Категорично са източвани пари от „Кинтекс“

Сега Министерството на икономиката сезира КПКОНПИ за конфликт на интереси при Калоян Методиев за това, че са сключвали договори без търг и конкурс с една и съща адвокатска кантора. Става дума за над 400 000 лв., съобщават от Министерството след извършена проверка.

„Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове. Поради тази причина Министерството на икономиката и индустрията сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, за да се провери налице ли е конфликт на интереси. Следва да се проучи дали началникът на кабинета на вицепремиера по икономически въпроси (в периода декември - август 2022 г.) в Министерски съвет, е в пряка роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската кантора и дали това обстоятелство е повлияло на избора при предоставянето на услуги от държавата“, посочват от ведомството.

„Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, за да се установи на какво основание един и същ изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията и как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане“, добавят оттам.

От 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори със съща адвокатска кантора. Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите.

По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване. Общо 16 договори са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 хил. лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен.

Заедно с това е стартирана практика, която ощетява държавния интерес. Със същата адвокатска кантора са били сключвали договори за абонамент. По силата на тези контракти държавата е плащала за услугите на адвокатската кантора, независимо дали е извършвана работа или не. Три дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията са поели подобно задължение, като общата сума е около 20 000 лв. на месец или близо четвърт милион на година. Следва да се отбележи, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства.

Обобщената информация показва, че за няколко месеца, една определена адвокатска кантора е генерирала договори за над 400 хил. лв. само в системата на МИИ. Мнозинството от тях са сключени от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества. Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда, е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи, посочват от Министерството на икономиката и индустрията.

Методиев: Води се долнопробна кампания основана на лъжи и реваншизъм

Самията Методиев отрече твърденията на Министерството на икономиката и индустрията и обвини служебния министър, че води долнопробна кампания основана на лъжи и реваншизъм“.  „Нито имам роднини юристи още от преди Освобождението, нито съм подписвал каквито и да е договори с юридически кантори през живота си. Колкото беше истина за оръжията, толкова е и това. Освен, че той и групировката му са некомпетентни и влошиха икономиката в страната са и неморални на Н-та степен“.

БСП пише до Радев: Служебните министри да не са част от предизборната кампания

Служебното правителство води кампания на непрекъснато изнасяне непроверени, недоказани, манипулативни данни, които имат за цел уронване на авторитета на БСП и на нейните представители в редовното правителство, да се унижи БСП като партия, резултатът ѝ на тези избори да бъде намален и съответно БСП да бъде овладяна и поставена в зависимост на задкулисието срещу което се борим 6 години. Това заяви Георги Свиленски от БСП на пресконференция.

Ето защо Левицата изпраща открито писмо до президента Румен Радев, да не участват неговите служебни министри в кампанията по този начин.

От БСП уточниха, че не са против проверките, напротив, те подкрепят проверки и ревизия, така че всичко да е прозрачно и ясно пред българското общество, предаде Bulgaria On Air.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама