Какви са нивата на покупки на електромобили у нас?

13:00, 03 сеп 22 25 2149 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Около 2% са електрическите коли у нас и все още покупката на електроавтомобили в страната е на доста ниски нива. В страните от ЕС през тази година процентът на напълно електрически коли надминава 10% от общия брой на автомобилите.

В страната ни във всички основни магистрали вече има зарядни станции, включително и доста мощни от над 150 киловата. В по-големите градове зареждането на електрическа кола не е никакъв проблем, защото станции има буквално в разстояние на няколко стотин метра една от друга. В столицата използването на електрически автомобил дава право на безплатно паркиране. Цената за 1 киловат на станциите е между 0.90 лв. и 1.05-1.10 лева.

ЕС помага с по 6200 евро да сменим старата кола с електрическа

Като основна причина за малкия брой закупени електрически коли у нас се посочва високата цена и липсата на каквато и да е подкрепа от страна на държавата за хората, които решават да минат от твърдо гориво на ток. В съседна Румъния субсидията, която купувачът получава, може да достигне и 10 000 евро за нов автомобил.

Данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) показва, че продажбите на изцяло електрически автомобили в България нарастват със 71,6% до 175 броя през второто тримесечие на 2021 г.

Българският пазар е изпреварен по продажби на електромобили от голяма част от страните в Европейския съюз (ЕС), като единствено Словения (+13,3%), Унгария (+37,5%), Румъния (+39,9%) и Словакия (+70,4%) отчитат по-скромни увеличения, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама