Радев: Партиите да не горят мостовете за съставянето на кабинет

17:47, 02 сеп 22 25 2100 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставянето на правителство. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод официалния старт на предизборната кампания за предстоящия вот на 2 октомври.

Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме“, коментира Радев след пристигането си на Летище София от визита в Обединените арабски емирства, цитиран от БНТ.

Той изрази надежда партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основание на фактите, а не на злоупотреба с тях. „Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот“, подчерта държавният глава.

Цените на енергоносителите

По отношение на растящите цени на енергоносителите, Радев каза, че служебният кабинет трябва да положи огромни усилия и да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на природен газ на поносими цени.

Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но трябва да е ясно, че „Газпром не е единствено решение и не е на всяка цена. „Газпром“ е решение, само ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работата във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам от правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата“, изтъкна президентът Радев.

Бюджетът за 2023 г.

На въпрос дали служебното правителство може да остави готова рамка на бюджета за следващата година на един нов редовен кабинет, Румен Радев отговори, че служебното правителство е длъжно да разработи бюджет и да го предаде независимо на каква степен на готовност на следващото редовно правителство и на парламента и съответно те да нанасят корекции и да го приемат.

Визитата на българския държавен глава Румен Радев беше по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В рамките на посещението в присъствието на двамата държавни глава бяха подписани двустранни документи в различни сектори. Проведе се и бизнес форум с участието на наши компании, организиран от Търговската камара на Абу Даби.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама