10 ключови съвета как да направим детето си отличник

18:45, 02 сеп 22 25 2204 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Често е трудно да се установи кои стратегии за възпитание наистина работят и допринасят за ученето. Невероятно, но е факт, че успешното обучение в училище не е свързано само с добрите оценки. В идеалния случай детето ви трябва също така да разбира как да учи, да запомня информация, да мисли самостоятелно, да задава въпроси и да развива чувство за компетентност.

Ето няколко съвета, които ще помогнат да започнете учебната година по правилния начин и да запазите ентусиазма на детето си до края.

Десет ключови точки, на които трябва да обърнете специално внимание, представя израелският „Детали“, пише БГНЕС. 

1. Съсредоточете се върху процеса, а не върху резултата;

2. Не сравнявайте децата си едни с други;

3. Не основавайте любовта на успеха или неуспеха в училище;

4. Водете децата към умението за интелектуална самозащита, т.е. способността да говорят за себе си и да отстояват правата си без страх;

5. Не насърчавайте безпомощността, зависимостта и сляпото преклонение пред възрастните;

6. Имайте предвид дългосрочната перспектива на обучението;

7. Целите са по-важни от оценките;

8. Поддържайте здравословен график на съня на детето;

9. Не претоварвайте детето си с твърде много събития или дейности;

10. Обичайте детето, което имате, а не въображаемото дете, което бихте искали да имате.

Няколко думи за мотивацията

Малките деца естествено искат да учат и да изследват, но често в детската градина или началното училище родителите или учителите започват да подкопават това желание, като обезценяват ученето и го заместват с трескаво преследване на крайните резултати.

Изведнъж вътрешните мотиватори - естественото любопитство, компетентността и самоефикасността - стават по-малко ценни от външните мотиватори, като стикери за поощрение, оценки от текстове и есета. Искате ли детето ви да загуби интерес към училището? Плащайте му за добри оценки и поставяйте оценките на пиедестал.

За реакциите към оценките

Най-добрият въпрос, който родителите могат да зададат, когато научат за високата или слабата оценка на детето си, е: „Какво направи, за да получиш тази оценка? И какво ще направиш по различен начин следващия път?"

Този метод работи особено добре с деца, които са прекалено съвършени и рискуват да попаднат в отрицателна обратна връзка, като се фиксират изцяло върху числата и оценките.

За дългосрочните перспективи

Образованието и възпитанието са дългосрочни усилия, при които подобренията не се случват всеки ден. Не абсолютизирайте ежедневните предизвикателства, свързани с конкретна домашна работа или конкретен тест. Вместо това помислете за това, какво искате да бъде детето ви след една или пет години по отношение на компетентността и развитието му. Кое е по-важно за вас: да се направи забравеното домашно по математика днес или да накарате детето си да измисли стратегия как да не забрави домашното по математика утре?

Училищните директори искат присъствена учебна година, независимо от COVID-19

Значението на процеса пред резултата

Един лесен начин да се потопите в дългосрочния смисъл на ученето е да си поставите цели както индивидуално, така и като семейство. Всеки (да, също и родителите) си поставя три краткосрочни постижими цели, насочени към задачи и подобрения, които са под ваш контрол. Една от тези цели трябва да е да се решават и преодоляват трудности.

Да наблюдаваш как родител си поставя голяма, амбициозна цел и да разказва за процеса на нейното постигане, е най-прекият начин да научиш децата, че ученето и стремежът да станат по-добри са универсални цели, а не само училищни задачи. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама