Минеков не спаси Тютюневия склад в Пловдив

09:39, 02 сеп 22 25 2253 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на културата проф. Велислав Минеков се завърна по спешност тази нощ в Пловдив във втори опит да спаси Тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51, но не успя, пише Frognews.bg.

Събарят втори склад в Тютюневия град в Пловдив за седмица

Оказа се, че веднага след като той си е тръгнал от града, строителната компания е възобновила бутането на историческата сграда и от нея не е останало нищо.

Вчера експертният съвет към НИНКН взе решение този склад да бъде обявен за паметник на културата, но министър Минеков не успя да подпише заповедта навреме. Посещението му в Пловдив спря временно процеса по бутане на сградата, но дейностите сапродължили след неговото заминаване. Така се наложи около полунощ Минеков да се върне отново, за да се опита да предотврати случващото се в Пловдив. Когато министърът е пристигнал на място, сградата вече е била бутната, съобщават от Нова телевизия

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм бездеен. Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи”, закани се Минеков. 

Той заяви, че ще изиска възстановяване на сградата, такава каквато е била, и ще иска съдебно решение. Проверка на място започна и Дирекцията за национален строителен контрол. 

Според Общината и фирмата - законът е спазен

Фирмата, наета да събори склада, твърди, че има всички разрешителни.

Законът при събарянето на тютюневия склад е спазен, а Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата трябва да намерят нормативната уредба, с която да охарактеризират сградите в Тютюневия град, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пред БНР

След сигнала за демонтирането на сградата с тежка техника изпратих екип на администрацията да провери на място наличната документация. Хората разполагат с документ от Националния институт за недвижимо културно наследство, че сградата не е паметник на културата и са предприели действия по нейния демонтаж. В случай мога да кажа, че законът е спазен – от гледна точка на начина, по който всяка една сграда следва да бъда демонтирана. Въпросът е между собствениците на тези сгради и между Министерството на културата за това какъв статут имат. Когато им се издаде документ, че нямат статут на паметници  на културата, могат да се разпореждат със своето имущество така , както намерят за добре, каза Стаменов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама