Има съмнения за полицаи, замесени в трафика на мигранти

09:02, 02 сеп 22 25 1993 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министерството на отбраната се включи в охраната на границата, като подсили патрулите с допълнителни сили актива на Гранична полиция, каза вътрешният министър Иван Демерджиев след инспекция на оградата по границата с Турция. Той беше придружен от министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Обсъдихме и предприехме мерки по оправянето на пътищата в района - това е много важно, тъй като това дава мобилност на екипите и възможност да работят. Осигурихме и допълнителна техника за охрана, включително дронове. Засилихме контакта с турската страна. Разчитаме помощта от турската страна да се засили, и да се обърне внимание на мигрантския натиск и от турска страна”, добави Демерджиев.

Охраната на българо-турската граница е подсилена с военнослужещи, като до седмица техният брой ще достигне над 500 души. Освен от Сухопътните войски, в ход е изпращането на служители и от Военна полиция, обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

Сред първостепенните задачи е подобряването на пътната инфраструктура в региона преди зимния сезон. Лошите пътища причиняват щети върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици специализирана техника, поясни министърът на отбраната.

 Задържането на нарушители на границата се извършва от граничните полицаи. След 7 септември служители на Военна полиция ще могат да извършват самостоятелни патрули и те ще имат правомощия и за задържане на нарушители, поясни Стоянов, цитиран от пресцентъра на военното министерство. 

Ще преговаряме да се уплътни оградата от турска страна, тъй като там се събират огромни количества мигранти, и когато се събират така, затрудняват работата на нашите гранични полицаи”, допълни вътрешният министър. „Има места, на които е известно, че минават. Обезпечени са средства за пробойните, планирали сме дейностите, и започваме да ги изпълняваме”.

Мигрантите най-често преодоляват оградата по границата ни с Турция със стълба. Не си представяйте, че те минават през дупки в съоръжението, просто поставят стълби и за минута или две, успяват да го преодолеят”, коментира министърът, цитиран от БГНЕС. 

За ден задържаха над 140 мигранти в Бургаско

Натискът намалява по малко, което означава, че досегашните ни мерки дават резултат. Цяла седмица интензивно се работи с каналджиите - ние сме им обявили война, но с цялата сила на полицията събрахме информация от всички служби, направихме списък на лицата, занимаващи се с тази дейност, и цяла седмица се работи активно с тях. Вече дори изтичат обратни информации, че това ги е респектирало и силно е затруднило дейността им”. „Ако преди натискът беше 1000 души, върнати на ден, за последното денонощие те са около 500”, добави вътрешният министър.

Текат вътрешни проверки. Събрали сме данни и от ДАНС, и от нашата Вътрешна сигурност, и от всички служби за случаи, в които имаме съмнения да са замесени наши полицаи. Ще бъдат предприети мерки буквално в следващите дни. Ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства”, заяви Демерджиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:11, 02 сеп 22

Преди проучваха до 9 коляно а сега може би на финансова основа който даде започва работа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама