Путин няма да присъства на погребението на Горбачов

15:31, 01 сеп 22 / Свят 25 2046 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на Михаил Горбачов в събота, тъй като работният график, за съжаление, не му позволява”, заяви неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции.

Поради тази причина, преди да отпътува на посещение в руския ексклав Калининград, Путин се е простил с последния съветския лидер в Централната клинична болница в Москва и е положил цветя на ковчега му.

Погребението на Горбачов ще бъде с елементи на държавно погребение - почетен караул, прощаване, а правителството ще окаже помощ при организацията му, заяви Песков пред журналисти, но не отговори на въпрос кои елементи на държавно погребение ще липсват, предаде БТА. 

Последният съветски лидер почина във вторник вечерта на 91-годишна възраст след продължително и тежко боледуване”.

„Той промени историята“: Световните лидери за Михаил Горбачов

Една от водещите политически фигури на 20-и век, Горбачов ще остане в историята с неволното ускоряване на разпадането на Съветския съюз през 1991 г. с подетите от него демократични и икономически реформи, отбелязва Франс прес. Колапсът на СССР, предизвикал геополитическо земетресение, сложи точка на Студената война. Това постави началото на тенденция на разведряване на международните отношения, която обаче се обърна през последните години при руския президент Владимир Путин. Напрежението между Москва и Вашингтон достигна връхната си точка след края на Студената война след началото на руското нападение срещу Украйна на 24 февруари.

Наследството на Михаил Горбачов в Русия се оценява противоречиво. Макар той да е човекът, позволил свобода на словото, мнозина руснаци го обвиняват за разпадането на съветската суперсила и последвалите години на криза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама