Блинкън призова Сърбия да позволи Европрайд

16:01, 31 авг 22 / Свят 25 2395 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Сърбия да позволи провеждането на Европрайд, съобщава белградският вестник „Данас”.

Свободата на мирно събиране и изразяване са съществени компоненти на здравата демокрация, написа Блинкън в Туитър, добавяйки, че правата на ЛГБТ общността са човешки права.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви през уикенда, че Европрайд, планиран за 12-18 септември в Белград, няма да се състои. По-късно Вучич каза, че промяна на това решение няма да има, дори и да го призове самият американски президент Джо Байдън.

Белградската агенция Бета съобщи, че адвокатът Чедомир Стойкович е внесъл в Скупщината на Сърбия инициатива за освобождаване от длъжност на президента Александър Вучич за „противоконституционната забрана” на провеждането на Европрайд в Белград, предаде БТА. 

Многохилядно шествие срещу ЛГБТ фестивала в Белград

В инициативата Стойкович посочва, че президентът няма конституционни правомощия да забранява или позволява каквито и да било публични събирания. Свободата на публично събиране е  неприкосновено право на гражданите, което не може да се ограничава по каквато и да било причина, освен тези, които са посочени в  конституцията (сигурност, здраве, морал,  права на другите). В противоречие с конституцията президентът отне правомощията за осъществяване на правото на публично събиране от правителството, а след това така узурпираните правомощия използва, за да наруши правата на граждани по член 54 от конституцията и да им забрани публично събиране, се посочва в инициативата.

Оценява се, че с тези действия президентът установява опасен прецедент и е необходимо Конституционният съд по искане на една трета от депутатите да установи посочените нарушения на конституцията, а след това Народната скупщина да освободи от длъжност президента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама