Аутсайдерът Мексико изхвърли България от Световното по волейбол

09:12, 31 авг 22 / Спорт 25 2306 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националният отбор на България по волейбол отпадна безславно от световното първенство. Момчетата на селекционера Николай Желязков паднаха и от смятания за аутсайдер Мексико с 2:3 (25:20, 20:25, 23:25, 25:23, 16:18) в последния си мач от Група С на Световното първенство в зала „Арена Сподек“ в Катовице (Полша), пише Sportal.bg.

Така „лъвовете“ записаха най-слабото си класиране на световен форум, като за първи път остават извън 16-те най-добри от своите 19 участия и за първи път не печелят дори и един двубой. 

Родните национали приключиха участието си с три поражение и с едва два спечелени гейма, като дори поведоха в резултатасрещу Мексико, но след това допуснаха обрат, а накрая пропиляха четири мачбола и отстъпиха от мексиканците. Досега най-лошото класиране България бе 13-то място в крайното класиране на Световно първенство през 2010 година, което отново бе в Полша, както и на Мондила 2002 година, в Аржентина.

Българските „лъвове“ трябваше да гонят задължителна победа с 3:0 и възможна по-голяма точкова разлика, за да запазят и минимални шансове да бъдат сред един от четирите най-добри трети отбори в 6-те предварителни групи. Все пак, всичко завесеше и от развитието на резултатите и класирането и в другите групи, които завършват тази вечер. Волейболните национали обаче не свършиха своята работа и напълно заслужено се завръщат в България още след първата седмица на турнира. По-притеснителното е, че този тим е много далеч от най-добрите в този спорт, като се видя във всичките три двубоя. Все пак имаме млади и талантливи играчи, но трябва много работа, за да може България отново да се доближи до световния елит, където бе през много дълъг период в предните десетилетия.

Николай Желязков: Не изпълнихме целите си, знам причините

„Трябва да се направят анализи на цялостното представяне. Не искам да затварям горчилката от последните мачове. Нека се погледне цялата година какво се случи в националния отбор. Дадох възможност на много млади играчи. Някои грабнаха шанса си, други – не. Анализът ще покаже какво трябва да се направи за следващата година. На Балканите силно обичаме и силно мразим. Когато е лошо – мразим. Не е само лошо през тази година. Отборът направи силни мачове. Да, не се представихме добре на световното. Има си причини, знам ги“. Това заяви селекционерът на националния отбор по волейбол Николай Желязков след загубата от Мексико.

„След загубата от САЩ беше ясно, че много трудно можем да продължим. Но ние сме такива, че в подобни мачове, когато сме излезли от първоначалните си цели, трудно се мобилизираме. Не играем по най-добрия начин. Не можахме ментално да се подготвим. Не е за първи път да се получават нещата по този начин. Трябва да изградим манталитет и в такива мачове да даваме всичко от себе си. След като спечелихме първия гейм срещу Мексико, може би си помислихме, че ще е много лесно. Но нещата се обърнаха. Мачът беше много тежък. Мексиканците играха много самоотвержено в защита. Какво да кажа? Много е трудно и за мен да приема, че сме загубили от Мексико. Но това е реалността. Ясно беше, че мексиканците идват на световното първенство да дадат всичко от себе си и да се покажат. Ние пък пристигнахме с определени цели, които не се изпълниха. В нашата игра липсваше остротата, която те предложиха. Нямаше какво да загубят, а само да спечелят. От психологическа гледна точка те играха абсолютно необременено“, каза Желязков пред официалния сайт на БФВ.

Капитанът на националите Цветан Соколов на свой ред коментира, че отборът е показал едва 30% от възможностите си в срещата с Мексико. „Не играхме по този начин, който трябва. Показахме 30% от това, което правим дори на тренировки, не само на приятелски мачове. Нищо не ни се получаваше. Не че е нямало желание“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама