София е сред 50-те най-застрашени от суша градове в Европа

20:15, 30 авг 22 25 2083 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Докато Европа е разтърсвана от исторически горещи вълни, суши и рекордно ниски нива на реките, нов анализ на WWF показва, че 17% от хората на континента, както и 13% от неговия Брутен вътрешен продукт (БВП) могат да бъдат изправени пред високи до екстремни рискове от недостиг на вода до средата на века.

Заради сушата: Потънали кораби от Втората световна война изплуват от Дунав

Днес реките в Европа стават жертва на горещината. Четири от най-важните артерии на континента – Дунав, По, Рейн и Висла – са изправени пред рекордно ниски нива, застрашаващи бизнеса, индустрията, селското стопанство и дори доставките на питейна вода за местните общности. Използвайки инструмента на WWF за оценка на водния риск, новият анализ показва, че Европа ще бъде още по-податлива на суши и недостиг на вода през следващите години.

Според авторите на изследването този мрачен сценарий би могъл да бъде предотвратен единствено ако правителствата и бизнесът предприемат спешни и категорични действия за повишаване устойчивостта на икономиките посредством природно-базирани решения.

Градове под заплаха

Анализът на WWF обхваща целия континент, но подчертава страните, които вероятно ще бъдат изправени пред най-големите рискове до 2050 г. Сред тях е Гърция, 82% от населението и голяма част от БВП на която може да идват от райони с висок или екстремен риск. В същото време ¾ от населението и БВП на Испания може да се окажат изправени пред висок риск, докато градовете в басейна на река Гуадалкивир (като Севиля, Мурсия, Гранада и Кордоба) се очаква да бъдат най-потърпевши от недостиг на вода до средата на века.

Изследването показва, че в групата с най-застрашените европейски градове попада и София. Дори и при най-оптимистичния сценарий в средносрочен и дългосрочен план столицата ни ще се намира пред по-голям риск от недостиг на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза. На сериозен риск са изложени още и десетки градове, сред които Ереван, Тбилиси, Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Баку, Антверпен и Брюксел.

Значението на реките в нашия свят

Здравите реки са от ключово значение за успешно адаптиране към негативните ефекти от климатичните промени, но днес цели 60% от европейските реки не са здрави.

Водните рискове отдавна се считат за един от най-сериозните, пред които е изправен бизнесът. От десетилетия те се нареждат в топ 5 на глобалните рискове на Световния икономически форум, заплашвайки с големи загуби както сектора на производството, така и местните общности.

„Тазгодишните засушавания и тревожните прогнози за повишен риск от недостиг на вода са още един сигнал за събуждане, още едно предупреждение за необходимостта от спешни действия. Всички компании и инвеститори трябва да оценят своите текущи и бъдещите водни рискове и да реагират колективно. Само така те ще изградят по-устойчиви бизнеси и ще намалят рисковете както за своите активи, така и за общностите на целия континент“, призова Алексис Морган, ръководител на програма „Води“ във WWF International.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама