Байдън иска да изпрати военна помощ на Тайван

10:51, 30 авг 22 / Свят 25 2165 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да поиска от Конгреса да одобри военна помощ на стойност 1,1 милиарда долара за Тайван, пише американската медия „Политико“, цитирана от Ройтерс.

Новината дойде на фона на повишеното напрежение между Вашингтон и Пекин заради самоуправляващия се демократичен остров, който комунистическата Китайска народна република смята за своя сепаратистка провинция.

Ескалация на напрежението между САЩ и Китай след визитата на Нанси Пелоси в Тайван

Планираната помощ включва 60 противокорабни ракети и 100 ракети тип въздух-въздух, цитира „Политико“ свои източници.

Тайван е отделен от континентален Китай от 160-километровия Тайвански проток. Пекин не изключва употребата на сила, за да установи контрол над острова. От Белия дом засега не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

В началото на месеца Тайван бе посетен от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Последваха още две визити на американски конгресмени - инициативи, които разгневиха Китай.

След посещението на Пелоси Пекин проведе най-големите си военни учения в района на острова.

Китай яростно осъди американското посещение в Тайван

Съединените щати може да обявят оръжейни доставки за Тайван през следващите седмици и месеци, съобщи Ройтерс още миналата седмица. Фокусът обаче ще бъде върху поддържането на военните системи, с които островът вече разполага, и изпълнението на съществуващите поръчки, вместо да бъдат доставяни нови оръжия, които е по-вероятно да възпламенят вече нажеженото до червено напрежение с Китай, казаха три източника, пожелали анонимност да останат анонимни поради деликатността на въпроса.

Китайски представител реагира остро срещу предполагаемата американска военна помощ за Тайван. Съединените щати трябва да спрат да продават оръжия на Тайван, всеки военен контакт с Тайван нарушава принципа на „единен Китай“, каза в отговор на запитване на ТАСС прессекретарят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пънюн, предаде БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама