Републиканци за България: Националната ни сигурност е под заплаха, върнем ли „Газпром“

10:21, 30 авг 22 / Политика 25 2335 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националната ни сигурност е под заплаха, върнем ли се към доставките от „Газпром“. През последните дни дори служебният министър на енергетиката Росен Христов се опитва да ни обясни как е необходимо да се върнем към доставки на газ от „Газпром“, защото в противен случай ще плащаме неустойки по съществуващия договор с тях. Ако погледнем няколко месеца назад, не България, а именно „Газпром“ наруши договорните си отношения, спирайки доставките на газ за страната ни. Това изтъкват в своя позиция ПП „Републиканци за България“ относно преговорите на служебния кабинет с руския газов доставчик. 

Според тях задължение на управляващото правителство, което и да е то, е да осигури не просто сигурни и надеждни доставки на синьо гориво, на най-добра цена и в полза на държавния и обществен интерес, а и да търси варианти за пълната независимост от руските енергийни ресурси и алтернативни надеждни нови източници.

Нека не забравяме, че България е изцяло енергийно зависима от руските  газ, нефт и  ядрено гориво и ако искаме да продължим да се развиваме като демократична страна член на ЕС, това трябва да се промени“, пишат от партията.

От ПП „Републиканци за България“ изразяват своята позиция, че страната ни тръгна по правилния път, търсейки алтернативни източници за доставки на газ и затова не бива да допуска:

  • - България да е енергийно зависима от „Газпром“ и Русия;

  • - Да вярваме на пропагандата, че ще купуваме по-евтин газ от „Газпром“, докато пазарните цени на борсите са високи и вървят нагоре;

  • - Да не се договорят слотове за доставки от американския втечнен газ;

  • - Да се бавят преговорите с Азербайджан;

  • - Да спре реформата в енергийния сектор и да се търсят алтернативни източници на газ различни от руските;

  • - Пропагандата, че ще седим на студено през зимата;

От ПП „Републиканци за България“ сме убедени, че е необходимо да се продължат преговорните процеси за доставка на синьо гориво, както с Азербайджан, така и с нашите евроатлантически партньори от САЩ“, изтъкват още от партията.

Според тях възможностите в тази насока са налице. Необходима е политическа воля и решимост, за да се реализира една дългосрочна политика за диверсификация на източниците на енергийни ресурси за България. Това може да бъде реализирано в два аспекта: геополитически – чрез постигане на сигурност и надеждност на доставките без възможност за политически въздействия върху страната и икономически – чрез повече доставчици, по-голяма конкуренция, либерализиран пазар и в крайна сметка по-ниски цени на енергийните ресурси“, отбелязват те.

По думите им е недопустимо цената на природния газ да бъде определяща, подценявайки сигурността на доставките му, с оглед на геополитическата ориентация на България. 

Също така нека не забравяме, че България е пълноправен член на ЕС и е необходимо като такъв да приемаме и спазваме нормите и действащите споразумения.

Нито служебен, нито редовен кабинет има правото да работи против националната сигурност и интерес на страната ни, и на българските потребители. Трябва да се противопоставим на проруската пропаганда, която не е в полза на страната ни и обществения интерес“, заключват Републиканци за България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама