Екип на МААЕ пътува към АЕЦ „Запорожие“

08:45, 29 авг 22 25 1828 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи, че е напът за украинската „Запорожие“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Дойде този ден. Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата (ядрена) централа в Европа“, написа Гроси в Twitter и уточни, че експертите на международната организация ще пристигнат в централата тази седмица.

В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до голяма ядрена катастрофа.

Зеленски: Светът се размина на косъм от радиационна катастрофа

Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела на централата. Руската армия превзе Запорожката АЕЦ и прилежащия район на левия бряг на Днепър малко след началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари. Украинските въоръжени сили контролират Никопол и Марганец - два града на десния бряг на тази широка река, всеки от които е на десетина километра от централата.

Градът е административен център на югоизточната украинска Запорожка област, близо три четвърти от която е окупирана от Русия. Той обаче остава в украински ръце.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама