Украйна прилага американска концепция за защита от Русия

09:20, 28 авг 22 25 2452 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американски и европейски официални лица казват, че Украйна успешно прилага метод на съпротива, разработен от силите за специални операции на САЩ, за да окаже съпротива на Русия и значително по-големите ѝ въоръжени сили. 

Оперативната концепция за съпротива е разработена през 2013 г. след войната на Русия с Грузия, но качествата ѝ бяха осъзнати след нахлуването на Русия в Крим през 2014 г. Почти безкръвното превземане и руската окупация ошашавиха Украйна и Запада, което ги принуди да разработят план за тотална отбрана, в който участват не само военните, но и гражданите. Пълномащабната война, която започна на 24 февруари, се превърна в изпитателен полигон за концепцията“, съобщи СNN, цитиран от „Сега“.

От гледна точка на комплексната защита на Украйна всичко е наред“, казва о.р. генерал-лейтенант Марк Иварц, командващ на специалните операции в Европа по време на разработване на концепцията.Те използват всички ресурси, също така и някои нетрадиционни средства, за да окажат съпротива на руските въоръжени сили“, отбеляза той. 

В серията неотдавнашни нападения и взривове в окупирания Крим Кевин Д. Стрингър, о.р. полковник, разработвал концепцията, също вижда признаци, че тя се прилага. 

В отчет на украинското правителство, с което CNN разполага, се казва, че Украйна стои зад атаките на руски бази и складове с боеприпаси. Атаките, извършени дълбоко в тила на врага, са отвъд пределите на оръжието, което САЩ и други страни дават на Украйна, а и не се виждат взривове от ракети и дронове. Русия обяви взривовете за саботаж. 

В началото на април командващият специалните операции на САЩ генерал Ричард Кларк заяви на изслушване в комисията за въоръжените сили в Сената, че САЩ за последните 18 месеца са помогнали в обучението на роти за съпротива в Украйна, които са кооптирани със силите за специално назначение. 

В началото на войната украинското правителство пусна сайт, на който обяснява различните начини за оказване на съпротива. Описани са начини за ненасилствени дейност - бойкот на масови събития, стачки и дори използване на хумор и сатира. Целта е да се бойкотира опитът на руските власти да управляват в суверенна Украйна. Доктрината на съпротивата също така включва и насилствени действия, включително и коктейл „Молотов“, опожарявания, химически атаки като диверсия срещу траспортните средства на врага. 

Доктрината предвижда и широка кампания от информационни съобщения, за да се контролира „разказът за войната“. Целта е да се поддържа единството на населението и да се предотврати пропагандата на окупатора. Видеата с украинските удари по руските танкове, често на фона на известни поп и хевиметъл парчета, станаха много популярни. Също и кадрите как украинци спасяват домашни любимци. 

Продължаващата вълна от съобщения провокира вълна от поддръжка зад граница и успешно увеличи доставките на западно оръжие за Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама