Сърбия и Косово постигнаха споразумение за свободно движение

21:49, 27 авг 22 / Свят 25 2370 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за документите за самоличност. Това съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в публикация в Twitter.

Той написа, че Сърбия е решила да приеме косовските документи, като в този случай се премахват пречките пред свободното движение на косоварите. „По време на диалог, подпомаган от ЕС, Сърбия се съгласи да премахне входните/изходните документи за притежателите на косовски лични карти, а Косово се съгласи да не ги въвежда за притежателите на сръбски лични карти“, пише Борел, цитиран от БГНЕС.

Косовските сърби, както и всички други граждани, ще могат да пътуват свободно между Косово и Сърбия, използвайки своите лични карти. ЕС току-що получи уверения от премиера Курти за това. Това е европейско решение. Поздравяваме и двамата лидери за това решение и тяхното ръководство“, добави той. Много съм щастлив, че намерихме европейско решение, което улеснява пътуването между Косово и Сърбия, заключи Борел.

Споразумението беше постигнато след разговори в Брюксел по-рано тази седмица между косовския министър-председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич, председателствани от Борел. Срещата в Брюксел беше свикана, за да се направи опит да се разсее антагонизмът между балканските съседи, които през последните седмици доведе до инциденти с насилие в Северно Косово, пише БГНЕС.

Пратеникът на ЕС за диалога Косово-Сърбия Мирослав Лайчак благодари на пратеника на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар за постигането на това споразумение, съобщава Ора Нюз, цитирана от същата медия. „Благодаря на емисаря Ескобар и американската дипломация за силния им ангажимент да подкрепят диалога с посредничеството на ЕС“, написа той в Twitter.

През тази седмица Ескобар и Лайчак бяха в Косово и Сърбия, където обсъдиха въпроса за документите и регистрационните номера с държавни и партийни лидери. Те казаха, че страните трябва да се ангажират да избегнат насилието на 1 септември.

Премиерът Албин Курти реагира в Twitter след споразумението. Той каза, че реципрочността трябва да бъде духът на принципните решения. „Реципрочността трябва да бъде духът на принципните решения. Миналата седмица говорих пред „Велт за нашите реципрочни мерки за регистрационните номера на колите и документите за влизане и излизане със Сърбия, но също така говорих за нашата млада и квалифицирана работна сила, борбата с корупцията и укрепването на демокрацията, написа той.

Президентът Вьоса Османи също реагира след постигането на споразумение между Косово и Сърбия за премахване на документите за влизане и излизане. Тя написа в публикация във Facebook, че свободата на движение е в основата на демократичните общества и европейските ценности. „Взаимност и равенство. Свободата на движение е в основата на демократичните общества и европейските ценности. Всеки ден Република Косово допринася все повече за мира и стабилността. Благодаря на САЩ и ЕС за тяхната подкрепяща роля. Неизбежно ще продължим ангажимента за взаимно признаване“, написа Османи.

Външният министър на Алабания Олта Джачка реагира след постигането на споразумението, че това е добра новина не само за двете държави, но и за целия регион, като благодари на ЕС за улесняването на диалога, съобщи албанският СОТ Нюз.

Много добра новина за региона. Косово и Сърбия имат споразумение, което е от полза както за албанците, така и за сърбите. Диалогът винаги е пътят. Поздравления за двамата лидери и благодарност на ЕС за улесняването на диалога“, написа министърът в Twitter.

Премиерът на Албания Еди Рама също приветства постигането на споразумение по документите между Косово и Сърбия, като каза, че се надява това развитие да изведе процеса на диалог на ново ниво, съобщава Косова прес, цитиран от БГНЕС. 

„Добра новина е решението на въпроса за свободното движение между Сърбия и Косово чрез диалог и заедно с поздравленията към двете страни се надявам, че това развитие ще изведе диалога на ново ниво, за да не губим безкрайно време и енергия в постигането на толкова логични неща като това днес“, написа Рама в Twitter.

Правителството на Косово все още не е предоставило подробности за това споразумение, но обяви, че те ще бъдат предоставени скоро. Сръбска листа обяви, че приветства споразумението, което сръбският преговарящ екип, ръководен от президента на страната Александър Вучич, постигна по отношение на свободата на движение, което преди всичко запазва мира и стабилността, както и сръбските лични карти.

За сърбите, живеещи в Косово и Метохия, това е от неоценимо значение, защото нашият народ най-добре знае колко безсънни нощи, грижи и тревоги са зад гърба ни, как се готвехме да посрещнем 1 септември и обявените едностранни мерки от Прищина с повишено напрежение в северната част на провинцията, се казва в съобщението, цитирано от Данас.

Подчертава се, че с това споразумение и допълнителни гаранции, които Вучич показа с твърда и непоколебима позиция в защита на националните интереси на сърбите с Косово и Метохия, се защитават правата на сърбите да живеят достойно и свободно в своите домове.

Гарантирано е, допълва се, че никой няма право да докосва сръбските лични карти на сърби от Косово и Метохия, което още веднъж потвърждава присъствието на институциите на страната ни в тези райони.

„Няма съмнение, че има много предизвикателства пред нас, но ние, сърбите от Косово и Метохия, казваме, че няма да допуснем премахването на регистрационните номера „KM на държавата Сърбия и че ще продължим да настояваме за това и да оказваме пълна подкрепа на нашето лидерство във всички дипломатически битки, които ни предстоят, за да запазим мира и стабилността в тези райони“, се казва в съобщението.

Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик заяви, че споразумението между Белград и Прищина относно документите ще успокои напрежението в региона. „Това е добра новина. Пълното прилагане на споразумението е ключът. Надявам се, че това споразумение също ще помогне за успокояване на напрежението в региона и че обществената дискусия в Сърбия ще се насочи към други задачи, свързани с Европейския съюз“, каза Билчик в Twitter.

Вучич призна личните документи на Косово, но не и съществуването му като държава

По-рано днес президентът Александър Вучич, говорейки за разговорите, проведени през предходните седмици и дни за Косово, каза, че що се отнася до регистрационните табели, няма споразумение, но че се надява ЕС да даде гаранции за лични документи.

Готови сме да издадем общ документ, в който да пише, че използването на лични карти, издадени от Прищина, е разрешено изключително по практически причини, поради свободата на движение, а не като някакво признание на едностранно обявената независимост на Косово, то не предрешава определянето на окончателния статут на Косово и не може да се тълкува като отклонение от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, посочи Вучич.

В четвъртък в интервю за „Блумбърг“ косовският премиер заяви, че Косово и Сърбия нямат друга алтернатива, освен да постигнат окончателно споразумение за нормализиране на отношенията и че „е назрял моментът“ това да стане по време на неговия мандат. Курти, който спечели половината от всички гласове на изборите в Косово миналата година, заяви, че е готов за споразумение, което да приближи двете нации към общата им мечта за членство в ЕС, за което настоява, че може да се случи само след като нормализират отношенията си, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама