Договорено е удвояване на капацитета на терминала в Александруполис

14:20, 29 авг 22 / Политика 25 2719 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът проведе среща за възможностите за увеличаване на количествата природен газ, които България ще внася през Гърция. Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на компаниите „Gastrade и „Copelouzos Group“.

България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ. Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев.

Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря. „Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената“, обясни служебният енергиен министър, цитиран от БТА. 

Петков: Служебният кабинет не е имал напъни за намиране на слотове за газа

Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на „Шиниър“ и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дългосрочно сътрудничество“, коментира още Христов. 

Увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект е едно, а капацитетът е нещо съвсем отделно. В момента го увеличаваме двойно“, допълни още той. 

На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ, за нас е от изключителна важност терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок, заяви президентът Румен Радев. 

„Това е втората среща в рамките на година, което е достатъчно красноречив факт за важността на изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Гърция, но той е от особена значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите, в Централна и Източна Европа, чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и конкуренция“, отбеляза Радев. 

България е уведомила ЕК, че няма да сключва нов договор с „Газпром“

Според държавния глава постигането на това изисква терминалът да бъде свързан и с междусистемната газова връзка между България и Гърция, който трябва да свърже двете страни от 1 октомври. 

Освен завършването на терминала в срок, отбеляза Румен Радев, за страната ни е важно още веднъж да бъдат разгледани възможностите за повишаване на вноса на втечнен газ за България през Гърция, както и за възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис. 

По думите му българската страна прави всичко възможно, за да помага на компанията, която строи интерконектора между двете страни, така че той да бъде завършен навреме. „Българското правителство е поело ясен ангажимент към цялото българско общество да гарантира доставките на газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени“, каза още Радев. 

Представителят на Gastrade Костис Сифнеос заяви, че България ще бъде с приоритет при резервирането на капацитети и увери, че реализирането на проекта върви по план и той ще бъде завършен навреме. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама