Републиканци за България за поредния референдум на Слави: Време е шоуто да излезе от политиката

09:30, 27 авг 22 / Политика 25 1990 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От ПП „Републиканци за България“ излязоха с официална позиция до медиите относно поредния референдум, за който призовава лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. От партията на Цветан Цветанов напомниха, че предложеният референдум за смяната на формата на управление на държавата, а именно с президентска република е в тотален разрез с Конституцията на Р България. „Както е известно обявяването на „президентска република“ става не с референдум, а само и единствено с решение на Велико Народно събрание“, подчертават от партията.

Оттам отбелязват, че подобно желание от страна на Слави Трифонов и партията му - ИТН, показва явна юридическа и политическа некомпетентност, както и непознаване на основния закон на републиката.

„Смятаме, че подобна идея е откровено популистка и показва истинското „ниво“ на самата партия, дори след участието на нейни представители в 46 и 47-мото НС, както и в коалиционното правителство на Кирил Петков и служебния кабинет на Гълъб Донев. Опасяваме се, че настояването за референдум, който да превърне България в президентска република е очевидна манипулация, която цели да компенсира отливът от електорална подкрепа на партията на Слави Трифонов и обслужва интересите единствено на действащия президент Румен Радев и неговото обкръжение, което не веднъж досега отправяше послания за несъстоятелността на съществуващите у нас партии, преследвайки несъмнено тяхното денонсиране“, пишат още те, цитирани от пресцентъра на партията. 

От Републиканци за България питат и каква президентска република ИТН се стреми да бъде установена у нас - по западния, демократичен модел с неприкосновени правомощия на парламент, или по източния тоталитарен и олигархичен, в който държавата се управлява от диктатор?

Според тях някои политици и политически сили превърнаха управлението на държавата ни в шоу, но е време шоуто вече да излезе от политиката, а неговите явни и задкулисни клакьори да престанат да му ръкопляскат“. От всичко това страда единствено и само българският избирател“.

„Насрочването на референдум „за“ или „против“ президентска република ще бъде явно нарушение на Конституцията на Р България и инициаторите на подобно начинание ще трябва да понесат своята отговорност през законите на страната. Държавното управление на България веднъж вече беше променено с противоконституционен референдум. Да не допускаме това да се случи отново“, предупреждават от ПП „Републиканци за България“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама