Слави Трифонов иска референдум за президентска република

16:24, 26 авг 22 / Политика 25 2430 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Слави Трифонов поиска референдум за президентска република. Лидерът на „Има такъв народ“ направи специално изявление във Facebook.

„Видях политическата система отвътре – там има основно лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт. Това видях и затова мисля, че не съм политик. Мисля, че не само трябва да се разбие моделът ГЕРБ, а модела на цялата сегашна политическа система”, заяви Трифонов.

Затова искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република, или да остане парламентарна. Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. За да гарантираме, че това ще се случи и вашето решение, каквото и да е то, ще се случи и то ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем ваш гарант в следващия парламент. Властта не е на всяка цена, но моралът е. ИТН сами срещу всички, заедно с вас”, заявява Трифонов.  

Припомняме, че не за първи път Трифонов лансира идея за провеждане на референдум. Именно така започна пътят на бившия телевизоинен водещ в политиката. През 2016 г. Инициативен комитет с председател Слави Трифонов организира национално допитване за промяна в начина за избор на народни представители - от пропорционална на мажоритарна изборателната система.

Важното в случая, обаче е, че промяната във формата на управление е в компетенциите на Велико народно събрание. Именно на този принцип бяха отхвърлени и част от въпросите в инициирания от Трифонов референдум преди шест години.

Свикването на Велико народно събрание става само след като 2/3 от обикновено народно събрание гласува за това и се саморазпусне. Дори и при Велико народно събрание, за да се промени формата на управление, предложението трябва да получи подкрепата на поне 2/3 от състава му или 267 от общо 400 депутати.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:20, 26 авг 22

Нинова в "Лице в лице" като юрист даде категоричен отговор: Не може да се сменя формата на държавата чрез референдум. Нужно е Велико народно събрание. Учиндолският да си взема чалгарите и селениите, и да бега. А е необходима пълна проверка от Кпконпи и НАП на имуществото му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама