Кабинетът разговаря с „Лукойл“ за намаляване цените на горивата

15:11, 26 авг 22 / Политика 25 1994 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Енергийният министър Росен Христов е провел среща с ръководството на „Лукойл Нефтохим” и „Лукойл България“. По време на разговорите с двете фирми са обсъдени цените на горивата и мерки за това как да бъдат понижени. 

Горивата у нас ще продължат да поскъпват

Срещата бе представена като част от мерките, предприети от създадения кризисен щаб в енергетиката. Разговорите ще продължат през следващата седмица в рамките на работна група, в която ще влязат представители на няколко министерства, бизнеса и синдикатите.

„Обсъдихме мерките, които ние бяхме подготвили в рамките на кризисния щаб и от другата седмица стартира нова работна група с представители на двете компании, за да завършим започнатото и да намерим решение за трайно оптимизиране за цените на горивата“, заяви по време на брифинг Росен Христов, цитиран от Нова телевизия.

Енергийният министър посочи, че към този момент отстъпки има за гражданите, но не и за бизнеса, а горивата влизат в компонентите на всички цени на стоките.

„В рамките на щаба от първия ден се готвихме за тази среща днес и за стартирането на работната група. Бяха проучени всички възможности на държава. Подготвени сме и чакаме следващата седмица”, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Горивата са компонент от цената на всяка една стока, която употребяваме. При инфлация над 17% в България - е възможност да я укротим, ако успеем да овладеем цените на горивата”, каза още той. 

ГЕРБ с два варианта за намаляване на цената

По-рано днес от ГЕРБ предложиха на служебното правителство два варианта за намаляване на цената на горивата, за която неведнъж са твърдели, че 1 лев на литър отива за посредници, пише „Дневник“.

Те са чрез изкупуване на руски петрол от Българския енергиен холдинг и преработването му в „Лукойл Нефтохим“, като по този начин се създава конкуренция на дружеството „Литаско“ (дъщерно на „Лукойл“), или налагане на акциз от 1 лев на преработвания руски петрол, който „Литаско“ продава на бензиностанциите.

За промяна на акциза обаче е нужен работещ парламент, който да я гласува, уточнява медията. Доводът на ГЕРБ, че цената трябва да е по-ниска, е заради представени данни, че от началото на войната в Украйна руският петрол „Уралс“ е с 40% по-евтин от сорт „Брент”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама