Емблематичен автопортрет на Фрида Кало е изложен за първи път от 25 години 

20:15, 27 авг 22 / Култура 25 2495 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Емблематичен автопортрет на мексиканската художничка Фрида Кало - до момента най-скъпата латиноамериканска картина в историята, е изложен за първи път от четвърт век в музей в Буенос Айрес, чийто основател го е придобил.

Автопортретът „Diego y yo („Диего и аз), нарисуван от Фрида Кало през 1949 г., е купен през ноември миналата година за 34,9 милиона долара на търг в Ню Йорк за „Колекция Едуардо Ф. Костантини“. Костантини е аржентински бизнесмен и колекционер, основал Музея за латиноамериканско изкуство в Буенос Айрес (Malba).

Продадоха картина на Фрида Кало за рекордна сума

Картината от петък ще бъде основната атракция на изложбата „Tercer Ojo (Третото око), в рамките на която Едуардо Костантини ще представи личната си колекция, включваща също творби на кубинеца Вифредо Лам, мексиканците Мигел Коварубиас и Роса Роланда, бразилеца Висенте до Рего Монтейро.

„Диего и аз - маслени бои върху масонит, изобразява характерния за автопортретите на Фрида Кало поглед. На челото на художничката, над тъмните ѝ очи, от които се стичат няколко сълзи, е нарисувано лицето на съпруга ѝ, художника Диего Ривера. По това време Ривера се сближава с известна мексиканска актриса - източник на злощастието, претворено от Кало в картината, предаде „Франс прес“, цитиран от БТА.

„За мен Фрида е уникален художник. Тя има драматичен живот, който разказва без свян, спонтанно и открито. Мисля, че точно това обичат хората в нея, казва Едуардо Костантини за иконата на феминизма, която умира през 1954 г. на 47-годишна възраст.

Изложбата в Музея за латиноамериканско изкуство включва повече от 240 творби, много от които не са били показвани публично от близо 30 години. Такъв е случаят с автопортрета „Диего и аз“, който не е излаган пред публика от 1998 г., отбелязва Костантини.

След като беше продаден за 34,9 милиона долара от аукционна къща „Сотбис“, автопортретът „Диего и аз“ - преди това собственост на колекционер, се превърна в най-скъпата латиноамериканска картина в историята, надминавайки рекорда на Диего Ривера за творбата му „Los Rivales“ („Съперниците“, 1931 г.), за която бяха платени  9,76 милиона долара на търг през 2018 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама